Újabb három év halasztás: időt kap a hazai földpiac

agrarszektor.hu
A magyarországi földmoratórium meghosszabbítása időt hagy a hazai földpiac egészségesebb szerkezetűvé alakítására és a földtörvény piaci kihívásokhoz való igazítására - írja a Napi Gazdaság.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A termőföld-vásárlási moratórium meghosszabbításával a külföldi állampolgárok - kivéve a hazánkban lakóhellyel rendelkező termelők -, valamint a jogi személyek nálunk legálisan 2014. április 30-ig nem vásárolhatnak termőföldet. A korlátozás fenntartását a szakértők elsősorban a kisbirtokra épülő magyar termőföldszerkezettel, valamint azzal indokolták, hogy jelenleg a hazai gazdák támogatási szintje nem éri el a régi uniós tagállamokét, így piacnyitás esetén nem lenne azonos a versenyhelyzet.

Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) főigazgató-helyettese szerint az újabb három évre szóló halasztás során egyrészt a földtörvényt kell alkalmassá tenni a piaci kihívások hosszabb távú kezelésére, másrészt jó "üzemszabályozást" és földméretezést kell kialakítani a településfejlesztés támogatásával és a vidéki munkaerő helyben tartásával.

Az árakkal kapcsolatban a szakember kifejtette: az elmúlt három évben a földet vagyontárgy jellege mozgatta: ugyanis válság idején is jó befektetés, a jó minőségű földek ára évente az inflációt meghaladó mértékben emelkedett.

Nagy Ferenc, a Tiszacash Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint az elkövetkező három évben a tervezett kormányzati lépések - könnyített hitellehetőségek a szakmai befektetőknek, az állam elővásárlási jogosultsága stb. - pozitívan hathatnak a piacra. A pénzügyi befektetők mellett ugyanis a hitellel várhatóan a szakmai befektetők és az állam is vásárlóként jelenik majd meg, ami tovább növelheti az árakat.

Sándor István ingatlanszakértő, a Kiskun Ingatlan Szakmai Kör koordinátora szerint az elaprózott birtokszerkezetek mellett az is probléma, hogy a hazai gazdálkodók közül nem sokan rendelkeznek a nagyobb birtoktestek megvásárlásához kellő önerővel, ami mellett biztosítani kell a termeléshez szükséges, évi több millió forintra rúgó pénzforrást is. A szakértő véleménye szerint azonban 50 hektárnál kisebb földet nem érdemes vásárolni: ez ugyanis az a minimális birtokméret, amellyel már megéri szántóföldi termesztésbe fogni, s ezt később sem lesz nehéz értékesíteni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29