Több milliárdos állami kár a Hubertus Bt. méltánytalan földbérlése miatt

agrarszektor.hu
A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a Hubertus Bt.-vel kötött hosszú távú, több ezer hektárra szóló földbérleti szerződés felbontását, valamint a területek visszaszerzését kezdeményezte. A német érdekeltségű Hubertus Bt. Hektáronként évi tíz forintért bérelhetett több mint 700 hektárnyi állami földterületet 1999 végéig, ez az államnak mintegy 7-8 milliárdos kárt jelent.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos tavaly szeptember 13-án elmondta, hűtlen kezelés és természetkárosítás elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes, illetve tettesek ellen az ügyben. A kormánybiztosi hivatal megállapította: alapos a gyanú, hogy a szerződésben szereplő feltételek miatt az államot hét-nyolc milliárd forintos kár érte. Az NFA a kifogásolt földhaszonbérleti szerződés miatt kezdeményezte a kontraktus felbontását és a terület állami birtokba vételét.

A feljelentett cég bírósághoz fordult. "A Hubertus Bt. továbbra is érvényesnek tekinti az állammal kötött bérleti szerződést" - jelentette ki Csató András. A cég ezen kívül elvárja, hogy az NFA teljesítse a szerződés feltételeit.

Csató András hozzátette: "Már több alkalommal kerestük az érintett kormányzati szerveket a mindkét fél számára előírt jogok és kötelezettségek - így a földbérleti díj - átbeszélése és értelmezése érdekében, eddig eredménytelenül."

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, Fülöp Sándor szerint a Hubertus Bt. tevékenysége súlyosan veszélyezteti a vízi élővilágot a Balaton déli partján, valamint jelezte, hogy a magyar állam nevében eljáró Állami Vagyonügynökség rendkívül előnytelen haszonbérleti szerződést kötött a társasággal. A tárgyalások hamarosan megkezdődnek - írja a Magyar Hírlap.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?