Csúszik a földtörvény

agrarszektor.hu
A Napi Gazdaság értesülései szerint márciusra csúszhat a földtörvény tárgyalása. Az ok az újabb alkotmánymódosítás.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gyulai frakcióülés döntései értelmében a kormánypártok a tavaszi ülésszak első napjaiban az Alaptörvény negyedik módosításával lesznek elfoglalva, emellett pedig a földhasználati bejegyzés illetékének eltörlése is felülírhatja az eredeti terveket. A fentiek értelmében minimális az esély arra, hogy az eredeti tervek szerint február közepén folytatódhasson a földtörvény vitája, azonban a csúszás lehetőséget ad arra, hogy teljesüljön az a képviselői óhaj, ami szintén Gyulán fogalmazódott meg: ha a VM utoléri magát a jogalkotásban, a képviselők nagyjából párhuzamosan tárgyalhatják legalább a földforgalmi mellett az üzemszabályozási és az integrációs törvénytervezeteket is.

Valóban volt javaslat a frakcióülésen a családi gazdaságok sarkalatos törvényben szabályozásáról, illetve Alaptörvénybe emeléséről, a végleges álláspont és a részletek azonban csak az alkotmánymódosítás koncepciójának tárgykörönkénti egyeztetésekor derülnek ki - tudta meg a Napi Gazdaság kormánypárti forrásból. A földtörvényhez tervezett módosítások közül a VM már megerősítette, hogy közcélhoz kötötten − például az ipari parkok fejlesztése érdekében − az önkormányzatok is szerezhetnek majd földet. A készülő módosítások közé egy képviselő szerint több olyan dolog bekerül, amit Ángyán József is szorgalmaz, mivel azonban frakciótársai egyre kevésbé informálják őt a változásokról, ezért a kritikáiban sokszor olyasmit is megfogalmaz, ami lényegében idejétmúlt.

A fiatal gazdák előbbre sorolásáról a szerzési rangsorban például már megvan a döntés, de a pontos helyről még tárgyalnak a kormánypártok. Szintén döntöttek a pályakezdő gazdálkodó fogalmának bevezetéséről − 16. évét betöltött, életvitelszerűen Magyarországon él, de más tagállamban sem rendelkezik termőterülettel, és legalább középfokú szakmai végzettsége van −, illetve arról, hogy kedvezményes feltételek mellett nagyjából 20 hektáros földterülethez juthassanak, ha polgárjogi szerződésben kötelezettségvállalást tesznek. Így megkönnyíthető lenne a földszerzésre jogosító földművessé válásuk, lényegében megindítható lenne a demográfiai földprogram. A szakmai végzettség meghatározásáról még vitáznak a kormánypártok, illetve arról is, hogy milyen gyakorlattal lehessen kiváltani − a kompromisszum az lehet, hogy a vidékfejlesztési tárca később rendeletben határozhassa ezt meg. A gazdálkodási forma szerinti birtokmaximumokról még szintén egyeztetnek; értesüléseink szerint a KDNP ragaszkodna a jelenlegi korlátokhoz, illetve ahhoz, hogy az állattenyésztéshez nélkülözhetetlen takarmánytermelést bizonyos korlátok közötti földterület engedélyezésével garantálják.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?