Fittyet hánynak a kérésre: ezt az új adót nem törlik el

agrarszektor.hu
Sehol sem vonják vissza az önkormányzatok a földadót annak hatására, hogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a napokban a kivetett adó eltörlésére szólította fel az érintett településeket. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége szerint (TÖOSZ) viszont már folyik a földadóról szóló önkormányzati rendeletek felülvizsgálata a megyei kormányhivataloknál. A TÖOSZ felméréséből mára az derült ki, hogy nyolc településen van földadó, amelynek éves összege többnyire 300 forint aranykoronánként.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nem vonják vissza az önkormányzatok az idéntől bevezetett földadót annak hatására, hogy Fazekas Sándor a napokban erre szólította fel az érintett településeket. Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke az agrárszektor.hu-nak elmondta, hogy a miniszteri nyilatkozat csupán kérésként értelmezhető, így annak jogi vonatkozása nincs.

Az elnök szerint ugyanakkor már folyik az érintett önkormányzatok földadóról szóló rendeleteinek felülvizsgálata a megyei kormányhivataloknál, amelyeknek hivatalból át kell tekinteniük a települési jogszabályokat. A felülvizsgálat eredményei fontosak lehetnek abból a szempontból, hogy az önkormányzatok a földadót jogszerűen vezették-e be. Ezzel párhuzamosan a közeljövőben az is kiderülhet, hogy - miként az agrártárca korábban kilátásba helyezte - kerülnek-e földadóval kapcsolatos módosítási javaslatok a parlament elé. Ezek alapján tavasszal eldőlhet, mi lesz a földadó sorsa - vélte az elnök.

Mint ismert, a földadó kivetési lehetőségét az adótörvények tavalyi módosításával teremtette meg a parlament. A TÖOSZ a közelmúltban felmérte, hogy az új adóztatási formát ténylegesen hány önkormányzat léptette életbe.

Az érdekképviselet információi szerint a földadót máig nyolc településen vetették ki. Az már az év elején kiderült, hogy a Csongrád megyei Mindszenten, a Nógrád megyei Karancsalján és Nagykeresztúron, a Vas megyei Rábapatyon, illetve a Zala megyei Kisvásárhelyen és Szalapán éltek a lehetőséggel. (Korábbi hírek Tóalmást is ide sorolták, de a Pest megyei településen nem vetettek ki földadót). A közelmúltban Balmazújváros is reflektorfénybe került, mivel az ottani gazdák félpályás útlezárással tiltakoztak az új adó bevezetése ellen. A TÖOSZ felmérése most pedig azt is megállapította, hogy a földadót a Komárom-Esztergom megyei Súron is életbe léptették.

Schmidt Jenő szerint a földadó éves összege a legtöbb helyen 300 forint aranykoronánként, így egy közepes minőségű, 20-25 aranykoronás terület után a tulajdonosoknak hektáronként 6-7 ezer forintot kell fizetniük. Ez a 68-70 ezer forintos hektáronkénti éves uniós területalapú támogatás nagyjából tíz százalékának felel meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58