Lemondtak a kétharmadról! - Ezt csinálhatják az állami földekkel

agrarszektor.hu
Elfogadta a parlament az állami földvagyon kezeléséről szóló törvénymódosítást, amely valamennyi állami tulajdonú földet - így a nemzeti parkoknál lévő védett területeket is - a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA) tulajdonosi joggyakorlása alá sorol. A javaslatot azután hagyta jóvá az Országgyűlés, hogy a kormány kivette abból a kétharmados támogatást igénylő részeket, amelyek miatt a módosító csomag egyszer már megbukott. Két hete - igaz, tévedésnek mondott voksolással - a javaslatot az előterjesztő Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is leszavazta, az ellenzék pedig "földmutyiról" és "földrablásról" beszélt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egyszerű többséggel szavazta meg ma a parlament az állami földvagyon kezelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslatot, miután a kormány az elmúlt napokban elhagyta belőle a kétharmados támogatást igénylő passzusokat. Az ügy előzménye, hogy a javaslat - éppen a sarkalatos részek miatt - két hete elbukott az Országgyűlésben, mivel nem kapta meg a szükséges voksokat. Akkor az előterjesztő Fazekas Sándor, illetve Varga Mihály nemzetgazdasági és Hende Csaba honvédelmi miniszter is a nem gombot nyomta meg, de később mindhárman jelezték, hogy tévedésből szavaztak nemmel.

A javaslatcsomag azért váltott ki politikai vitákat, mert az NFA tulajdonosi joggyakorlása alá sorolta azokat az állami földeket is, amelyek a nemzeti parkokhoz tartoznak. A kormány szerint szükség van az egységes kezelésre, míg az ellenzék az MTI szerint "földmutyiról" és "földrablásról" beszélt. Az elképzelések megosztották a kormánypárti képviselőket is, így például Bencsik János (Fidesz) a javaslatra két hete és most is nemmel szavazott.

Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára ugyanakkor korábban úgy nyilatkozott, hogy a változtatásokkal nem szenvednek hátrányt a természetvédelmi szempontok és a nemzeti parkok megkapják azokat a haszonbérleti díjakat, amelyeket eddig is beszedtek. Font Sándor, a parlamenti mezőgazdasági bizottság elnöke pedig azt hangoztatta, hogy a természetvédelmi területek egy részét ma is az NFA kezeli, a másik fele van csak a nemzeti parkoknál. Nem természetvédelmi, hanem pénzügyi vita zajlik - tette hozzá.

A mai határozathozatalkor az ellenzéki pártok újra nemmel szavaztak. Az LMP-s képviselők tiltakozásul a tíz magyarországi nemzeti park nevét és logóját tartalmazó táblákat emeltek a magasba.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02