Állami földek: Áder elmeszelte a vihart kavart törvényt

agrarszektor.hu
Nincs összhangban az alaptörvénnyel az állami földvagyonról szóló törvény közelmúltbeli parlamenti módosítása Áder János köztársasági elnök szerint, ezért az államfő előzetes normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól (Ab). A jogszabály az elmúlt hetekben elsősorban azért váltott ki politikai vitákat, mert a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA) tulajdonosi joggyakorlása alá sorolta azokat az állami földeket is, amelyek a nemzeti parkokhoz tartoznak. A kormány szerint szükség van az egységesítésre, az ellenzéki viszont "földmutyiról és földrablásról" beszél. Áder János most három kérdésben vár választ az Ab-tól.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

"Álláspontom szerint a jogszabály egyes rendelkezései és elfogadásának módja nincsenek összhangban hazánk Alaptörvényével, ezért a törvény alkotmányossági normakontrollját kezdeményezve a mai napon az Alkotmánybírósághoz fordultam" - fogalmazott elnöki nyilatkoztában Áder János "az állami földvagyon kezelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvénnyel" kapcsolatban, amelyet április 28-án fogadott el a parlament. A köztársasági elnök kiemelte, hogy az új jogszabály alapvetően érinti a nemzeti parkok működését.


MTI-fotó: Kovács Tamás

Mint ismert, a törvénycsomag az elmúlt hetekben elsősorban azért gerjesztett éles politikai vitákat, mert az NFA tulajdonosi joggyakorlása alá sorolta a nemzeti parkokhoz tartozó állami földeket is. A kormány az egységesítés szükségességével érvelt, az ellenzéki pártok szerint viszont a szabályozási változtatások gyengítik a természetvédelmi érdekeket, miközben erősítik a "földmutyit és a földrablást". A javaslatcsomag egyszer meg is bukott a parlamentben, mert a szavazáskor nem kapta meg a kétharmados többséget, amelyre pedig egyes eredeti passzusaihoz szükség lett volna. Ezért a kormány a javaslatból visszavonta a sarkallatos részeket, így a jogszabályt végül egyszerű többséggel fogadhatta el a parlament.

Áder János most a következő három kérdésre vár választ az Alkotmánybíróságtól:

1. Fogadott-e el az Országgyűlés feles többséggel olyan rendelkezéseket, amelyekről minősített többséggel kellett volna döntenie? Ez felveti a törvény egyes részeinek közjogi érvénytelenségét.

2. Sérültek-e a természetvédelem korábban elért szintjének megőrzését szolgáló intézményi garanciákra vonatkozó szabályok?

3. A jogszerűen megkötött, hatályos szerződések e törvénnyel módosíthatók-e?

Az indítvány elbírálására harminc nap áll az Alkotmánybíróság rendelkezésére. "Mindannyiunk érdeke, hogy a nemzeti parkok működését illetően az Alkotmánybíróság döntését követően megnyugtató, egyértelmű jogi helyzet keletkezzen" - fogalmazott nyilatkozatában a kormányfő.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?