Viharos földügyek: nem adnak el védett területeket

agrarszektor.hu
Védett természeti területeket nem adnak el az állami földek most megkezdett értékesítésekor - nyomatékosította a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Úgynevezett Natura 2000-es területek viszont lehetnek az eladásra kijelölt állami földek között.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nem értékesít védett természeti területeket, de Natura 2000-es földeket eladhat a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) - közölte az FM. A Natura 2000 olyan összefüggő európai ökológiai hálózat, amely a természetes élőhelytípusok, illetve vadon élő állat- és növényfajok védelmével igyekszik megőrizni a biológiai sokféleséget, illetve fenntartani vagy helyreállítani a megfelelő természetvédelmi helyzetet.

Magyarország területének 21 százaléka, csaknem 2 millió hektár Natura 2000-es területnek minősül, és az ilyen földek jelentős része magántulajdonban áll. Az állami tulajdonú nem védett, de Natura 2000-es területek pedig a természetvédelemért felelős miniszter előzetes egyetértésével értékesíthetők.

A Natura 2000 hálózatba tartozó ingatlanok eladása folyamatos, csak az idén mintegy 1200 alkalommal ilyen állami föld eladásához vagy cseréjéhez járult hozzá a földművelésügyi miniszter - tette hozzá a minisztérium. Ezek jellemzően egy hektár alatti ingatlanok voltak.

A tulajdonjog megváltozása nem érinti a Natura2000 hálózatba tartozás tényét és a vonatkozó kezelési előírásokat. Így ugyanúgy kell gazdálkodni ezeken a földeken az állami területek magántulajdonba kerülése után is - szögezte le a tárca.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02