Orbán név szerint akarja tudni, kik vehetnek magyar földet

agrarszektor.hu
Név szerinti jelentést kért Orbán Viktor miniszterelnök arról, mely földművesnek minősülő, uniós tagállami állampolgárok vásárolhatnak magyar termőföldeket a hétfőn induló állami földárveréseken - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az előzetes összesítések szerint több olyan román, német és osztrák állampolgár szerepel a listán, akiknek magyar nevük van. A kormány a hivatalos érvelés szerint az Európai Bizottság kérésére szüntette meg egy rendeletmódosítással a napokban a külföldiek licitálását tiltó szabályozást, amelyet azonban valószínűleg az Alkotmánybíróság is megsemmisített volna.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jelentést kért Orbán Viktor arról, ki az a 222 földművesnek minősülő, uniós tagállami állampolgár, aki részt vehet az állami földárveréseken, így magyar termőföldeket vásárolhat - közölte mai sajtótájékoztatóján Lázár János. Bejelentése szerint az előzetes összesítések azt mutatják, hogy a listán magyar nevek is vannak, vagyis olyanok is szerepelnek rajta, akik magyar nevűként külföldi - elsősorban román, osztrák és német - állampolgárnak vallják magukat. Ha az adatvédelmi szabályok lehetővé teszik, a külföldi földművesekről szóló listát és művelt területeik nagyságát is közzéteszik - mondta a miniszter.

A kormány azután döntött úgy, hogy a külföldi földműveseket "beengedi" a földárverésekre, hogy egyeztetett az ügyben az Európai Bizottsággal (EB). Erre pedig a miniszter szerint azért volt szükség, mert az MSZP és a Jobbik Brüsszelben "feljelentést tett" az állami földeladások miatt. Az EB - fogalmazott Lázár János - megértette, hogy Magyarország piaci áron és nyílt árveréseken földhöz akarja juttatni a földműveseket, de ragaszkodott ahhoz, hogy a licitekből a nem magyar uniós állampolgárokat ne zárják ki.

Mint ismert, a kormány eredetileg a nemzeti földlapról szóló rendeletével tiltotta meg, hogy külföldi földművesek a liciteken megjelenjenek, majd most e jogszabály újabb módosításával tette lehetővé az árverezéseket a számukra. A tiltást megfogalmazó rendeleti szabályozás alkotmányossági aggályokat is megfogalmazott, mert felülírta a 2014 óta hatályos földforgalmi törvényt, amely tagállami földműveseknek a földvásárolásokat engedélyezi. Ezért jogi szakértők szerint a rendeleti tiltás az Alkotmánybíróság most folyó vizsgálatán is - amelyet ellenzéki képviselők kezdeményeztek - "fennakadt volna".

A kormány szerint az MFB-hitel is rendben van
Az állami földárverések hétfőn kezdődnek, és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 150 milliárd forintos kedvezményes földvásárlási hitelcsomagját közvetítő Budapest Bank fiókok már 10 milliárd forintnyi hitelígérvényt nyújtottak a potenciális földműves vevőknek. Lázár János szerint ellenzéki pártok az MFB-s kedvezményes hitelcsomagot is "feljelentették" Brüsszelben, de nem csak az MFB, hanem kereskedelmi bankok is nyújthatnak hasonló kondíciókkal hiteleket, mivel az állami bank is a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjából szerzett ehhez forrásokat, amelyekhez a kereskedelmi bankok is hozzájuthatnak.

A kormány támogatja azt a törvénymódosítási indítványt, amely lehetővé tenné, hogy az állami földeket megszerző új földműves tulajdonosok egyoldalúan kezdeményezhessék a bérleti díjak növelését. Ezt a - már "lex Simicskaként" emlegetett - javaslatot Győrffy Balázs fideszes képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke nyújtotta be.

Simicska Lajos nagybefektető neve azért kerül előtérbe, mert az ő érdekeltségéhez tartozó agrárcégek (is) rendkívül olcsón, aranykoronánként 580 forintért bérelnek jelentős állami területeket, miközben a piaci átlagár 2000 forint körül alakul és újabban már a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA) is 1600-1800 forintért adja bér az állami földeket. A törvénymódosítás célja az lenne, hogy a megvett állami földeken az új tulajdonosok - akik a jelenlegi haszonbérleti szerződések lejártáig nem vehetik birtokba a területeket - piaci haszonbérleti díjakat kérhessenek a nagyrészt jogi személy mai bérlőktől.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02