Zártkertje van? - Így adhatja el sokkal könnyebben

agrarszektor.hu
Kikerülnek a zártkerti ingatlanok a földforgalmi törvény hatálya alól, így adásvételük jóval könnyebbé válik. Az ügyintézési idő ugyanis jelentősen lerövidül, mert az adásvételeknél nem kell majd végigjárni azt a hosszadalmas procedúrát, amelyet a földforgalmi törvény előír.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A zártkerti tulajdonosok 2016. december 31.ig kérhetik, hogy az ingatlan az ingatlan-nyilvántartásban zártkertként nyilvántartott ingatlanukat művelés alól kivett területként rögzítsék. Az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény zártkerti szabályozást érintő módosítása május 2-án lépett hatályba, az eljárás részletszabályait tartalmazó FM-rendelet pedig november 30-án lép életbe.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

Az új zártkerti szabályozással a nem eredeti céljuknak megfelelően használt zártkerti ingatlanok a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény hatálya alól kikerülnek, így tényleges funkciójuknak (például lakóingatlan, üdülő) megfelelően vehetnek részt az ingatlanforgalomban. Ennek következtében a zártkerti ingatlanok adásvételének ügyintézési ideje jelentősen lerövidül, mivel nem vonatkozik majd rájuk a földforgalmi jogszabály hosszadalmas engedélyezési procedúrája. Így a zártkertek könnyebben megszerezhetővé és eladhatóvá válnak.

MTI-fotó: Bugány János

A zártkerti ingatlan művelés alóli kivonására irányuló eljárás díjmentes, a soron kívüli eljárásért azonban ingatlanonként 10 ezer forint díjat kell fizetni. A zártkerti ingatlan művelési ágának megváltozását a tulajdonos(társak) kérelme alapján vezeti át az ingatlanügyi hatóság.

A kérelmek az agrártárca kormányzati honlapjáról és a Földhivatali Portálról  is letölthetők. A dokumentumokat az ingatlan fekvése szerint illetékes járási hivatalnál kell benyújtani.

Ha a tulajdonos helyett meghatalmazott jár el, meghatalmazás benyújtása is szükséges. Közös tulajdonban álló zártkerti ingatlanoknál a tulajdonostárs által benyújtott kérelemhez csatolni kell a többi tulajdonostárs hozzájáruló nyilatkozatát, amely nem minősül bejegyzés alapjául szolgáló okiratnak, így nem kell ügyvéd által ellenjegyzett vagy közjegyző által készített okiratba foglalni.

A zártkerti ingatlan művelés alóli kivonására irányuló eljárás nem mentesíti a tulajdonost a zártkerti ingatlanon fennálló építmény ingatlan-nyilvántartási feltüntetéséhez szükséges más hatósági engedélyek beszerzésének kötelezettsége alól - figyelmeztet a szaktárca.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?