A Kúria elmeszelte a botrányos adót - Vagy mégsem?

agrarszektor.hu
Megsemmisítette a Kúria azt a "földadóról" szóló balmazújvárosi rendeletet, amelyet tavaly decemberben léptetett életbe a helyi önkormányzat. Az indoklás szerint Balmazújvárosban a mezőőri járulék mellett vezették be a földadót, így - törvényellenes módon - kétféle közterhet kapcsoltak a földtulajdonhoz. Nem minősítette viszont termőföldhöz kötődő köztehernek a Kúria a gazdálkodókra nézve kötelező kárenyhítési hozzájárulást, amelyet korábban sokan a gazdatüntetéseket is kiváltó földadó legfőbb kizáró okaként említettek. Így mostani határozatával a Kúria nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a termőföld "földadó tárgya" lehessen. Megerősítette viszont a Földművelésügyi Minisztérium korábbi érvelését, amely szerint vállalkozókat települési adóként nem lehet földadóval sújtani. A balmazújvárosi földadós rendelet azért is törvénysértőnek minősült, mert a fizetési kötelezettséget vállalkozókra is kiterjesztette.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Törvényellenesnek minősítette, ezért 2015. december 31-i hatállyal megsemmisítette nemrég a Kúria önkormányzati tanácsa azt a települési adóról szóló balmazújvárosi önkormányzati rendeletet, amellyel úgynevezett földadót vetettek ki a település közigazgatási területéhez tartozó termőföldekre évi 300 forintos aranykoronánkénti mértékben. A most megsemmisített balmazújvárosi rendelet 2014. december elsejei dátumozással jelent meg.

Az ügyben - magánszemélyi beadványra - az alapvető jogok biztosa indított vizsgálatot, majd kezdeményezte az önkormányzati rendelet törvényességi felülvizsgálatát. A Kúria a jogszabályt azért semmisítette meg, mert több ponton ellentétesnek találta a helyi adókról szóló törvénnyel.

Mint ismert, a helyi adókról szóló törvény lehetőséget nyújt arra, hogy az önkormányzatok olyan települési adókat vezessenek be, amelyeket más jogszabály nem tilt, illetve azokra nem terjed ki törvényben szabályozott közteher. Emellett a jogszabály azt is előírja, hogy a települési adó nem vethető ki vállalkozókra.

A Kúria ugyanakkor egyrészt megállapította, hogy a balmazújvárosi rendelet nem tett különbséget az adóalanyok között a helyi adókról szóló törvény szerint. Ezért az önkormányzat a földadót azokra a tulajdonosokra is kiterjesztette, akik egyéni vállalkozóként, mezőgazdasági őstermelőként, vagy jogi személy tagjaként vállalkozási tevékenységet folytattak a tulajdonukban álló termőföldeken, ezzel pedig "túlterjeszkedett" a helyi adókról szóló törvényen.

Megállapított a Kúria azt is, köztehernek minősül az a mezőőri járulék, amelyet jóval korábban már bevezetett a balmazújvárosi önkormányzat. Ezért ugyancsak törvényellenesnek minősítette, hogy a helyi rendelet a termőföldet települési adó tárgyává tette, mivel ez már a második közteher volt, amely a földeket terhelte.

Nem minősítette viszont termőföldhöz kapcsolódó köztehernek a Kúria azt a kárenyhítési hozzájárulást, amelynek kötelező megfizetését törvény írja elő a gazdálkodók számára. Ez azért meglepetés, mert számos szakértő korábban éppen erre hivatkozva érvelt úgy, hogy a termőföldeket egyáltalán nem lehet települési adóval sújtani, mivel a kárenyhítő hozzájárulás a termőföldet érintő köztehernek számít. A Kúria értelmezése szerint viszont a kárenyhítési hozzájárulás önmagában nem zárja ki, hogy a termőföld a települési adó tárgya lehessen. (Így a balmazújvárosi esetben a mezőőri járulék minősült kizáró oknak, bár beadványában az alapvető jogok biztosa is úgy vélte, hogy földadót a kárenyhítési hozzájárulás miatt sem lehetne kivetni).

Balmazújvárosi tüntetés (MTI-fotó: Czeglédi Zsolt)

Mint ismert, egyes önkormányzatok a helyi adókról szóló törvény tavalyi módosítása után döntöttek úgy, hogy települési adóként "földadót" vezetnek be. Bár csupán néhány önkormányzat élt e lehetőséggel, az új adó életbe léptetése az év elején több helyen - így éppen Balmazújvárosban is - gazdatüntetésekhez vezetett. A balmazújvárosi önkormányzat azonban a tiltakozás ellenére is kitartott az adó mellett, bár a földadós önkormányzati törekvéseket mind a Földművelésügyi Minisztérium, mind az agrárkamara elutasította.

Ugyanakkor a korábban jogszerűtlenül beszedett adót az önkormányzatoktól elviekben vissza lehet majd követelni. Tény viszont, hogy a Kúria mostani döntése nem általános érvényű, hanem csak a balmazújvárosi esetre vonatkozik. Ebből kiindulva azonban a gazdák máshol is megtámadhatják a földadós helyi rendeleteket, az önkormányzatoknak pedig jóval küröltekintőbben kell majd megalkotniuk esetleges újabb jogszabályaikat.

A földadó továvabbra is problémás lehet azokban az esetekben is, ha a tulajdonosok bérbe adják területeiket. A földbérleti szerződések többségét ugyanis úgy kötik meg, hogy a bérlő téríti meg a bérbeadónak azokat a (köz)terheket, amelyek a földdel kapcsolatban felmerülnek. Így a tulajdonosokra kivetett földadó mégis a vállalkozókat sújthatja, ha a bérbeadók a plusz terhet beépítik a bérleti díjakba.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?