Itt az újabb lépés: kormánybiztost nevez ki Orbán

agrarszektor.hu
Kormánybiztost nevez ki Orbán Viktor miniszterelnök, hogy működőképes új mintagazdasági agrárcég jöjjön létre a jelenleg is állami tulajdonú mezőhegyesi ménesből. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a jövő héten tájékoztatja a kormányt az előkészületekről. Az újraalapított mezőhegyesi állami ménesgazdaság 3000-4000 hektáron alakulhat meg, és állami garanciát vállalnak a jelenlegi dolgozók folyamatos munkavállalásához is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Folynak az egyeztetések arról, kit nevezzenek ki kormánybiztosnak az új mezőhegyesi állami mintagazdaság létrehozásához - jelentette be tájékoztatóján Lázár János. Orbán Viktor miniszterelnök az új kormánybiztost azzal kívánja megbízni, hogy hozzon létre működőképes ménesgazdasági céget a ma is állami tulajdonban lévő mezőhegyesi ménesre alapozva. Ez ügyben Lázár János konzultált Sótonyi Péterrel, a Szent István Egyetem állatorvos-tudományi karának dékánjával is, a kormánynak pedig Fazekas Sándorral együtt a jövő héten nyújt tájékoztatást.

Lázár János bejelentése szerint megjelenés alatt áll az a kormányrendelet, amely arról szól, hogy állami mintagazdaságokat kell létrehozni a bábolnai, a mezőhegyesi és a szilvásváradi ménesekből. A miniszter Mezőhegyes esetében ma külön is tárgyalt Mitykó Zsolt helyi polgármesterrel.

A miniszter azt közölte, hogy a ma meglévő mezőhegyesi ménes 1000 hektár állami területet használ, amelyet további 3000 hektár olyan állami földdel egészíthetnek ki, amelyet nem írtak ki árverésekre. Így az új állami mintagazdaság 3000-4000 hektárral alakulhat meg.

Földárverések: januárban értékel a kormány
Eddig 75 ezer hektár állami földet értékesítettek az állami földárveréseken, és az eladásokból 100 milliárd forintos árbevétel várható - jelentette be Lázár János. A mostani licitek december 31-ig tartanak, a kormány pedig januárban értékeli a tapasztalatokat. Az várható azonban, hogy folytatódnak majd az eladások. Azokat a nagy táblákat, amelyek most nem keltek el, várhatóan kisebb parcellákra osztják, de az árat a miniszter szerint nem kívánják csökkenteni.

Az új ménesgazdaság alapját adó, ma is meglévő Mezőhegyesi Állami Ménes Lótenyésztő Kft. nem azonos a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-vel, amelyet 2004-ben privatizált az akkori szocialista kabinet - hívta fel a figyelmet a miniszter. A mostani kormány kész tárgyalni arról, hogy a zrt. tehenészeti telepe is állami tulajdonba, az új mintagazdasághoz kerüljön - tette hozzá.

Fellebbeznek a bírósági döntés ellen
Fellebbeznek a mezőhegyesi földek ügyében született bírósági ítélet ellen, és folytatni szeretnék a "Földet a gazdáknak!" programot - jelentette be Lázár János. Azt mondta: az ügyben a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. a bérleti szerződés legitimitását kérdőjelezte meg. A Fővárosi Törvényszék az MTI szerint december 10-i hatállyal a jogvédelem biztosítása érdekében állította le a mezőhegyesi állami földek árverését. A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. korábban indított pert a magyar állam és a Nemzeti Földalapkezelő ellen, és kérte a pályázati eljárások érvénytelenségének, használati jognak, tulajdonjognak, valamint a szerződések érvénytelenségének megállapítását.

A kormány emellett garanciát vállal arra is, hogy a ménesgazdaság és a zrt. mai dolgozóinak munkavállalása az átalakítások ellenére folyamatos maradjon - szögezte le Lázár János. Emellett gondoskodni akarnak arról is, hogy a változások miatt várhatóan kieső, 80 millió forintos éves mezőhegyesi adóbevételt pótolni lehessen.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?