Öntözés a szomszéd földjén keresztül

Agrárszektor
Ahogy az a Portfólió Agrárium 2018 konferencián is elhangzott, az öntözés-fejlesztésre szánt pályázati forrásokat többek között a birtokviszonyok rendezetlensége miatt nem tudták eddig kiaknázni a gazdaságok. Megkérdeztük a gödöllői Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának földjogi kérdésekben jártas adjunktusát, Orlovits Zsoltot, mi lehet itt a gond.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mennyire akadály az, ha a gazdaság területe szabdalt, és idegen földrészleteken kellene a víznek a táblákra érkeznie?

O.ZS.: Ha egymás melletti, önálló földrészleteket érint a víz odavezetése, akkor van törvényes szolgalom rá. Ez azt jelenti, hogy ha a vízlelőhely vagy rácsatlakozás egy idegen fölrészleten van, akkor a szomszédok (nemcsak a közvetlen, hanem a második, harmadik is) kikényszeríthetik, hogy a vizet átvezethessék mások földjein. A törvényes szolgalom azt jelenti, hogy annak alapítása nem tagadható meg, de a vízelvezetés pontos helyében, módjában a feleknek meg kell egyezniük egymással. Ha ez nem sikerül, a feltételeket bíróság is megállapíthatja.

Mi történik, ha osztatlan közös művelésű földön szeretnénk beruházni?

O.Zs.: Osztatlan közös esetében nincs szolgalomra lehetőség a területen belül, mert szolgalmat csak önálló földrészletek között lehet alapítani. Törvényes szolgalmi jogra tehát csak azután lenne lehetőség, miután mindenkinek kimérték, és a használatába adták a művelhető földrészletet. Viszont addig is van megoldás, csak kicsit bonyolultabb. Egy öntözési beruházás vízelvezető árok, zsilip, csatlakozómű stb. kiépítésével jár, tehát a földterület egy részét a mezőgazdasági művelés alól ki kell vonni. Ilyenkor a tulajdonostársak beleegyezésére is szükség van. A tulajdoni hányadok alapján számítva legalább feles többséget kell elérnünk a sikerhez, feltéve, hogy a beruházás a rendes gazdálkodás körébe esik - azaz a szokásos vetésforgót viszik tovább, csak már öntözéssel. Ha azonban a változás a rendes gazdálkodás körét meghaladja - pl. az eddig rétként használt területből szántóföldi kertészetet akarnak létesíteni -, akkor ahhoz már egyhangú tulajdonosi beleegyezés kell. A szükséges beleegyezés "mértékének" eldöntése mindig egyedi mérlegelést igényel.

Haszonbérelt földeken nem rizikós egy ekkora horderejű fejlesztést véghez vinni? Mi lesz, ha lejár a földbérlet?

EZ IS ÉRDEKELHET
O.Zs.: Ha az öntözés jelentősebb, helyhez kötött beruházással jár, akkor azt a gazdálkodó a bérbeadók beleegyezése nélkül nem tudja jogszerűen megvalósítani, hiszen ez a föld egy részének művelésből való kivonásával jár. Kérdéses az is, hogyan fognak elszámolni egymással a felek a beruházás miatti gazdagodással, ha a bérlet lejár, és a tulajdonos(ok) egy másik bérlőjelölttel akarnak szerződést kötni. Emiatt célszerű a haszonbérleti szerződést már a bérlő által elvégzett beruházás megvalósításakor erre az esetre nézve módosítani, különben a vitás igények csak bíróságon lesznek érvényesíthetők.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?