Már nem vásárolunk földet: 70 százalékkal esett a forgalom

agrarszektor.hu
A "Földet a gazdáknak" program véget ért, a gyakorlat pedig visszaigazolta, hogy a magyar földforgalmi szabályozás valóban korlátozza a tulajdoncserét. Az adásvételek száma 31 százalékkal, az értékesített terület nagysága 70 százalékkal csökkent egyetlen év alatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A termőföldpiac - a földárverések 2016. őszi megszűnését követően - tavaly látványosan szűkült. Az OTP Termőföld Értéktérképe alapján az adásvételek száma megelőző évi 56 ezerről 2017-ben 39 ezerre, azaz 31%-kal csökkent. A tranzakciószám Zala megye kivételével (ahol 8%-os növekedés ment végbe) mindenhol csökkent, Jász-Nagykun-Szolnok megyében például 62%-kal, de a legkisebb visszaesést elkönyvelő Nógrádban is 19%-kal. A föld értékének alakulását az alábbi ábra szemlélteti.

 

A föld értéke (Forrás: OTP Termőföld Értéktérkép)

Tavaly nagyjából 50 ezer hektár termőföld cserélt tulajdonost adásvétel során. Az értékesített földterület 70 százalékkal csökkent az előző évhez viszonyítva  Mivel a tranzakciószám ennél jóval kisebb mértékben esett vissza, az történt tehát, hogy átlagosan jóval kisebb területek kerültek eladásra. Az értekesített hektárok számában a legnagyobb visszaesést a korábban legnagyobb tulajdonosváltást átélt Fejér megyében tapasztalhatjuk. Megjegyezzük: a megyét nemcsak földminősége, de Budapesthez való közelsége és kiváló infrastruktúrája is vonzóvá teszi az új magyar agrárelit számára. A térségben nem sok szabad mozgástér maradhatott a földpiacon.

Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgató helyettese kiemeli: a termőföld az elmúlt csaknem két évtizedben stabilan növelte értékét: "Egy hektár 2010-ben vásárolt termőföld átlagosan bőven kétszeresére (125%-kal) növelte értékét 2017-re. Ugyanezen idő alatt egy átlaglakás harmadával (30%-kal) drágult. Nincs okunk feltételezni, hogy a közeli jövőben megállna a termőföld árak emelkedése, ami így továbbra is biztos befektetés maradhat" - vélekedett a szakember.

A föld jó befektetésnek bizonyult
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?