Szibéria meggyulladt a hőségben

agrarszektor.hu
Hőmérsékleti csúcsot dönthet a szibériai időjárás ezen a hétvégén a Kaliforniai Egyetem kutatója szerint. Az űrből is jól látható erdőtüzek komolyan aggasztják a tudósokat. Nem csak a hő, az égéstermékek is károsan befolyásolják a jégtakaró stabilitását.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szibériára a sarkköri erdők nagy kiterjedése jellemző, ahogy Kanadára, Skandináviára, Alaszkára is. Az itt megfigyelt tűzesetek minden jel szerint összefüggésben vannak az egyre gyakoribb hőhullámokkal, azaz a klímaváltozással. Két hónapon belül másodszor gyulladt ki a szibériai tajga Északkelet-Oroszországban. Az utolsó tűzvész nyomai még mindig látszanak az űrből nézve is, mivel kétezer kilométer szélességben gomolyog a füst.

Erdőtűz Szibériában

Szibériában már nem számítanak ritkaságnak a késő tavaszi, kora nyári tajgatüzek, amit most a tartós meleg és szárazság is támogat. A hőmérsékleti értékek Északkelet-Oroszország nagy részén a sokévi átlag fölött vannak.  Zack Labe, aki a Kaliforniai Egyetemen tanulmányozza a régió időjárását, úgy véli, a szibériai hőmérséklet a napokban akár 22 Celsius-fokkal is meghaladhatja a normális értékeket:elérheti a 32-35 fokot is!

Ez tényleg elképesztő, ennyire északon talán még sosem figyeltek meg ilyen magas hőmérsékleti értékeket

  - állítja blogjában Nick Humphrey meteorológus, viharkutató. Zack Labe abban bízik, hogy a leggyakrabban használt időjárási modell (GFS) túlbecsülte a Jeges-tengert érő napsugárzás időtartamát. Az azonban tény, hogy a tüzek melege és a gomolygó füst kockázatot jelentenek a tengert borító jégtakaróra. A mostani eset a Laptyev-tengert érinti, amelynek jégsapkájában máris egy növekedő luk keletkezett.

Olvadó Grönland

Nemcsak a hőhatás jelent veszély a fagytakaróra. A füst és a korom fekete részecskéi leüledepnek a fehér jégfelszínre, így annak fényvisszaverő képessége (albedója) megváltozik. Ígytöbb napsugárzást lesznek képesek elnyelni, ami tovább fokozza az olvadásukat.  A jelenség számlájára írják a kutatók a valaha észlelt legnagyobb jégolvadást Grönlandon, amit a 2012-ben kirtört szibériai tüzek indítottak el. Hatásukra a grönlandi jégtakaró 97 százaléka olvadt el azon a nyáron.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?