Így lehet az embereket a szülőföldön tartani: Magyarország gazdálkodni tanítja a laosziakat

agrarszektor.hu
Magyarország elkötelezett a Laosszal megkötött, mezőgazdasági tárgyú együttműködések folytatásában - jelentette ki a mezőgazdaságért felelős államtitkár, Feldman Zsolt. Immár a harmadik segélyprogramot indítjuk el a délkelet-ázsiai országgal, amivel nemcsak a helyi ellátás biztonságát növeljük, de piacot is teremtünk a magyar termékeknek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Pany Yathitou, Laosz Nemzetgyűlésének elnöke, a laoszi küldöttség vezetője hangsúlyozta, hogy érdemes folytatni a laoszi-magyar együttműködéseket a mezőgazdaság területén, hiszen az eddigi programok tapasztalata az, hogy azok érdemi változást hoztak a helyi mezőgazdaságban és élelmiszeriparban. Feldman Zsolt hozzátette, Magyarország számára modellértékű a kapcsolat, hiszen például a 160 millió dollárnyi, immáron harmadik kötött segélyprogram olyan gyakorlati kérdésekre reflektál, amelyek kulcsfontosságúak Laosz élelmiszer-ellátásában. Ilyenek például

az élelmiszer-biztonsági, a kérődző-egészségügyi és a takarmányozási programok, és további lehetőségek vannak az erdészeti és halászati együttműködések fejlesztésében is.

Feldman Zsolt emlékeztetett, hogy a Stipendium Hungaricum ösztöndíj-program keretében eddig 300 laoszi diák tanulhatott Magyarországon és idén újabb 50 egyetemi hallgató tanulmányainak finanszírozására nyílik mód.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A 160 millió dollár értékű segélyhitelről tavaly szeptemberben írták alá a felek a megállapodást, ez immár a harmadik hitelprogramunk a délkelet-ázsiai országgal. Az elsőt csaknem 10 évvel ezelőtt, 2009-ben hozták tető alá, a hitel összege ekkor 8,6 millió dollár volt. Ennek alapján minifarmok rekonstrukciójára és korszerűsítésére, tápüzemek és vágóhidak létesítésére került sor a kis farmgazdaságok jó minőségű takarmánnyal és tenyészállatokkal történő ellátása érdekében. A projektek 2011-re sikeresen megvalósultak. A következő hitelprogram 2016-ban indult 30 millió dollárból, a célja a laoszi agrárgazdaság és élelmiszeripar integrált fejlesztése, valamint az élelmiszerlánc-biztonsági rendszer kiépítése volt. 2014 júliusában megnyílt a Magyar Nemzeti Kereskedőház irodája, majd 2015 májusában termékbemutatót rendeztek az ország fővárosában, Vientiane-ban.

Az országban meghatározó ágazat a mezőgazdaság: a dolgozók 70 százalékát fogélalkoztatja és a GDP negyedét adja.

Magyarország exporteredménye Laosz irányába 2017-ben az előző évhez képest megduplázódott, és elérte a 2,8 millió USD-t.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?