Áradnak a magyar folyók: már 750 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban

MTI
Az országban jelenleg 749,3 kilométeren van elrendelve árvízvédelmi készültség - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Duna árhullámának tetőzése pénteken reggel a szigetközi szakaszon járt, a vízállások lényegében a vártnak megfelelően alakultak. Nagybajcson jelenleg árad a Duna, ott reggel 546 centiméter volt a vízállás, az elsőfokú készültségi szint alá vasárnap csökkenhet a vízszint. Komáromnál a reggeli vízállás 511 centiméter volt. A folyó itt is árad, az elsőfokú készültségi szintet meghaladta az árhullám, és tetőzéskor 520-530 centiméter közé várják. Budapestnél a tetőzés szombaton, az alsó rakpartok szintjénél alacsonyabb, 590 centiméter körüli értékkel várható. Az osztrák szakasz vízjárása alapján az apadás aránylag gyorsnak ígérkezik, a 400 centiméteres szint elérése a jövő hét közepére valószínűsíthető.

Forrás: MTI Fotó: Beliczay László

A Tisza árhullámának hosszan elnyúló tetőzése a Tisza-tó térségében jár. A Kisköréig tartó szakaszon az elsőfokú értékek feletti, Kisköre alatt várhatóan azokat csak megközelítő, illetve helyenként elérő tetőzések várhatóak.

A mellékfolyók közül a Túr, a Kraszna, a Sajó-Hernád, a Zagyva-Tarna és a Körösök vízrendszerén is kisebb-nagyobb árhullámok indultak el, melyek hatására csütörtökön a Tarnán Tarnaméránál a harmadfokú készültségi szintek fölé emelkedett a víz. Itt már megindult az apadás, de a víz szintje még estig a harmadfokú tartományban marad. A vízrendszer lejjebb lévő állomásain többfelé mérnek a másodfokú szinteket meghaladó értékeket, de a harmadfokú szint megközelítésének, esetleg elérésének csak Jászteleknél van realitása. A többi mellékfolyó közül a Fekete-Körösön Antnál a következő napokban a másodfokú készültségi szint feletti vízszintek várhatóak - írta az OVF.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06