Kegyeletsértés vagy maga a jövő: hajmeresztő komposztálási technikát vezetnének be

Kegyeletsértés vagy maga a jövő: hajmeresztő komposztálási technikát vezetnének be

agrarszektor.hu
A tervek szerint 2021-től elérhető lesz a halottkomposztálás Washington államban, ami azt jelenti, hogy az amerikai lakosok dönthetnek úgy, hogy a hamvasztás, illetve koporsós temetés helyett termőfölddé komposztálják a testüket. A szolgáltatás 1,7 millió forint lesz, ami habár drága mulatságnak tűnhet, mégis sokkal környezettudatosabb, mint a hagyományos megoldások.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Egyesült Államokban egyre többen érdeklődnek a konvencionális temetkezési módok (temetés, hamvasztás) helyett a komposztálás iránt, amikor a holttesteket természetes folyamatok révén a baktériumok és gombák bontják le - írja a BBC-re hivatkozva az Index. A halottkomposztálást feltaláló Recompose cég most nyilvánosságra hozta a szolgáltatásuk környezetbarát voltát bizonyító tudományos adatokat. Ebben kifejtik, hogy komposztálással a temetésnél sokkal gyorsabban esnek összetevőikre a holttest komplex molekulái, a halott lágy szövetei ugyanis 30 nap alatt biztonságosan és nyom nélkül lebomlanak. A cég alapítója, Katrina Spade szerint a komposztálás során 1,4 tonna felszabaduló szenet spórolunk meg a hagyományos temetkezési szokásokhoz képest. Nem meglepő módon a környezettudatos, klímaváltozás miatt aggódó emberek érdeklődnek leginkább a szolgáltatásuk iránt. 

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy még senkit sem komposztáltak kereskedelmi céllal a gyakorlatban, hiszen jelenleg ez a legtöbb helyen még nem legális. Elsőként Washington államban legalizálták a halottak komposztálását tavaly májusban. Az amerikai állam lakosai mostantól dönthetnek úgy is, hogy haláluk után termőföldé komposztálják a testüket, és a földet kertészkedéshez használják. Ugyanakkor az eljárást már kipróbálták hat önkéntes holttestén, akik haláluk előtt egyeztek bele a dologba. A kísérletet végző kutatók arról számoltak be, hogy a vizsgálatot jelentős emocionális stresszként élték meg. Az előzetes vizsgálatok során megállapították, hogy a bomló emberi test hőmérséklete rövid ideig akár 55 Celsius-fokra is emelkedhet. 

A hamvasztással szemben elérhető szénemisszió-csökkentés nyilvánvalóan az égetés hiányából fakad. A hagyományos temetkezéssel összevetve pedig - bár végső soron ott is lebontásról van szó - a koporsókészítés és a temetőfenntartás környezeti költségei spórolhatók meg. A komposztáláskor ugyanis a holttestet egy egyszerű vászonzsákba csomagolják, amelyet faforgáccsal, fűvel és más növényi maradványokkal töltött, lezárt komposztálóládába fektetnek. A testet ezután lassan forgatják, hogy a mikrobák minél jobban hozzáférjenek. Harminc nappal később a maradványokat (gyakorlatilag humuszt) átadják a rokonoknak, akik növényekre szórhatják, vagy bármi mást csinálhatnak vele. A technológia valójában nem nevezhető forradalminak. A kidolgozásában a Washingtoni Állami Egyetem talajkutatója vett részt, de nagyjából a haszonállatok testének komposztálásakor alkalmazott megoldásokat használták.

A szolgáltatás a tervek szerint 2021-től lesz elérhető, először Washington államban, majd idővel valószínűleg másutt is. Az ára a tervek szerint 5500 dollár (1,7 millió forint) lesz, ami drágább, mint a washingtoni hamvasztás, viszont olcsóbb, mint a temetés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06