Ezek a legfontosabb kerti munkák júniusban: itt a profik 9 pontos feladatlistája

Ezek a legfontosabb kerti munkák júniusban: itt a profik 9 pontos feladatlistája

agrarszektor.hu
Az idei tavasz bőven tartogatott meglepetéseket. Az előrejelzések szerint a következő napokban azonban már nem lesz okunk panaszra: egy-egy zápor-zivatar ugyan bármikor lecsaphat, de remek, kora nyári, kertészkedős napokra van kilátásunk! Íme a júniusi kerti teendők!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ahogy beköszönt a nyár, a palántáink már a kertben kiültetve nőnek, mit is lehet tenni még, milyen kötelező feladatok várnak ránk júniusban? A HelloVidék erről kérdezte Kósa Dániel kertészmérnököt, aki sorolta is a reánk váró kerti munkákat:

1. Fűnyírás

Akinek fű nő a kertjében, annak nem is kell mondani, hogy azt bizony rendszeresen nyírni kell - ezt lehet talán az elsőszámú júniusi feladat. A rendszeres nyírás gyomírtó hatású is, így kevesebbet kell a gazokkal bíbelődnünk - tette hozzá a szakember. Figyeljünk viszont arra, ha már nyírás a téma, hogy a fűnyíró pengéi mindig legyenek jól kiélezve. Az éles pengék tiszta vágást ejtenek, míg az életlenek csak tépik, roncsolják a fűszálakat, fogékonyabbá téve őket a betegségekre. Ne sajnáljunk időt szakítani a fűnyíró tisztítására használata után.

2. Kapálás

Nagyobb esők után vagy, ha többet locsolunk természetesen a gazok, gyomok is hamarabb nőnek ki a kertben, amikert érdemes rendszeresen kihúzni, hogy ne szaporodjanak el. A gyomláláson kívül a gereblyézést se felejtsük le, amivel felfrissíthetjük a talajt. A kapálás ráadásul nem csak a gyomokat ritkítja, de a talaj vízgazdálkodását is javítja.

3. Komposztálás

Ahogy Kósa Dániel is tanácsolta, a levágott füvet, illetve gyomot komposztáljuk, hiszen később visszaforgathatjuk a talajba. Másik lehetőségünk, hogy vékonyan szétterítve kiszárítjuk, és az ágyásokat takarjuk vele. Ez egyrészt a gyomok növekedését, valamint a talaj párologtatását gátolja.

4. Ügyeljünk a növényeink kondíciójára!

Ahogy Kósa Dániel tanácsolta:

Növényeink legyenek kiültetve, vagy dézsában nevelve, a lombtrágyázást se hanyagoljuk el! A lombtrágyával együtt érdemes a növényvédelmet is elvégezni. Kontakt, valamint felszívódó rovarölőkkel, gombák elleni vegyszerekkel célszerű lefújni a növényeket

5. Fokozottan figyeljünk a vízutánpótlásra is

Júniusban szárazabb időszakok is előfordulhatnak, amikor kiemelten kell ügyelnünk a megfelelő, rendszeres öntözésre. Erre az éjszaka vagy a kora reggeli órák a legalkalmasabbak, mert ekkor párologtatnak a növények a legkevesebbet. A szárazabb időszakokon kívül fel kell készülnünk a nagyobb esőzésekre is, amik kedveznek a gombás megbetegedéseknek. Ezek ellen kiválóan védekezhetünk kertészetekben kapható speciális bio-növénykondícionálóval. A palántákat, cserepes, ablakládába ültetett növényeket, valamint a virágágyban pompázó egynyáriakat rendszeresen öntözzük, hiszen a júniusi melegben hamar kiszáradhatnak, kiéghetnek.

Öntözzünk rendszeresen, ügyeljünk arra, hogy kultúránként megfelelő mennyiséget juttassunk ki. Figyeljünk arra, hogy ha a füvet is locsoljuk, akkor kis adagokkal többször öntözzünk, és két kijuttatás között a talaj száradjon fel. Az uborkának kell a legtöbb mennyiségű víz, így ezt a növényt nagy dózisokban, naponta kétszer is célszerű - árasztásos technikával - locsolni

- tette hozzá még a szakember

5. Gyűjtögetés, befőzés

Ebben a hónapban már van lehetőségünk betakarítani is. A szamócák, és cseresznyék lassan beérnek, így friss gyümölcsöt tudunk az asztalra tálalni, valamint elkezdhetjük a befőzést, lekvárnak vagy befőttnek.

6. Még ültethetünk és palántázhatunk is!

A következő növényeket még hó elején bátran elvethetjük, ha nyár végén szeretnénk még szüretelni: csemegekukorica, bab, retek, cékla. Érdemes arra gondolni, hogy egy kis területű kert is képes szép mennyiségű termést hozni, csak oda kell figyelni a benne lévő növények gondozására. Kiszórhatjuk a spenót, sárgarépa, fehérrépa, kelkáposzta vagy saláta magjait, ha ősszel friss, saját nevelésű zöldséget szeretnénk szüretelni. Bár magról szinte bármilyen zöldség termeszthető, a lassabban növekedőket azért mindenképpen érdemes palántaként elindítani. Ha magunk nem bíbelődtünk a palántázással, vásároljunk és ültessük ki még a hónap elején: a káposztaféléket, a paradicsomot, a paprikát, karfiolt, brokkolit, a dinnyét és a padlizsánt. Még mindig, ha eddig nem tettük volna, érdemes benépesíteni velük is a kertünk!

7. Egyre több a kártevő

Júniusban, főként, ha ennyire csapadékos marad az idő, a növényvédelemre is érdemes nagyobb hangsúlyt fektetnünk. Fontos például, hogy júniustól kezdi az almamoly a petéi lerakását. Ha feromoncsapdát helyezünk el az almafák egyikén, ezzel jelentősen csökkenthetjük a peterakást. Az elbujt lárvákat ilyenkor elcsíphetjük. Általában elmondhatjuk, hogy a legjobb védekezés itt is a megelőzés. Erre alkalmazzuk a már jól bevált módszereinket, ha már vannak korábban sikeresen alkalmazott praktikáink. A Kertlap tanácsai alapján néhány dologra kell figyelnünk, hogy jó eséllyel megelőzzük a kártevők elszaporodását.

  • Válasszunk ellenálló fajtákat.
  • Tartsuk tisztán a konyhakertet: szellős ültetés, összezsúfolás elkerülése, lehullott levelek, elszáradt növényi részek eltávolítása.
  • Ugyanaz a faj lehetőség szerint három évnél hamarabb ne kerüljön ugyanarra a helyre.
  • Használjunk vegyszermentes permetleveket.
  • Ültessünk segítő, védő növényeket.
  • Ügyeljünk az öntözésre!

8. Ápolás

A cserepes növényeket és az ablakládák növényzetét kéthetente tápoldattal kell megöntözni ahhoz, hogy szépen fejlődjenek. Érdemes azonban figyelnünk a fejlett növények levelét is, mivel tápanyaghiányukat itt jelzik a legjobban, illetve azért sem árt átvizsgálni őket, mert ilyenkor már javában megjelennek a kártevők. Megmenthetjük növényeinket, ha időben észleljük a problémát. Vizsgáljuk meg a növények leveleinek mind a két oldalát, mert sokszor a zöld levelek fonákán jelennek meg a lárvák és peték. Az egynyári virágokról mindig csípjük le az elnyílott virágokat ahhoz, hogy őszig díszíthessék a kertünket. A gazdag virágzáshoz fontos, hogy figyeljünk erre mivel, így nem a terméseik és magjaik beérlelésére, hanem újabb virágok nyitására használják fel a rendelkezésükre álló, vízben oldott tápanyagokat a növények.

9. UV: védjük kertünket és védjük magunkat!

Kósa Dániel szerint ügyeljünk arra, hogy a teraszra kitett növényeknek mekkora a fényigényük, ugyanis ahogyan a mi bőrünket is, úgy a növényeket is megsérti a magad UV. Sajnos rájuk nem tudunk naptejet kenni, viszont a déli órákban be tudjuk őket vinni félárnyékos helyre. Nagyon fontos, hogy ügyeljünk a növények fényigényére és mivel ilyenkor nagyon erős lehet a napsugárzás jó, ha az ablakban vagy a teraszon, erkélyen tartott növények nem érintkeznek közvetlenül a déli órákban napfénnyel, hanem félárnyékos helyre tudjuk őket tenni. Amire érdemes még figyelni, hogy locsoláskor ne közvetlenül a növényre öntsük a vizet, hanem a cserép alá helyezett tálkába. A kertben töltött idő remek hatással van az emberre, ám a nyári erős UV sugárzástól jobb, ha mi is óvjuk magunkat. Fűnyíráshoz húzzunk szalmakalapot, és használjunk naptejet! Állítsunk napernyőt, napvitorlát és árnyékoljuk a kert pihenésre szánt térségeit részeit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?