Ezek a projektek segíthetnek a magyar vidéknek szembeszállni a klímaváltozással

Ezek a projektek segíthetnek a magyar vidéknek szembeszállni a klímaváltozással

agrarszektor.hu
A LIFE projektek az EU környezetvédelmi politikáját támogató programjai, amelyek során a tagállamok által közösen kitűzött környezet- és éghajlatvédelmi célok a köz- és magánszféra aktív együttműködésével valósulhatnak meg - hozzájárulva a fenntartható fejlődéshez, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ahogy arról a NAK is írt, a települési természetes vízmegtartó projektek önkormányzatokat támogatnak, annak érdekében, hogy

  • javítsák a térség éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességét;
  • csökkentsék a klímaváltozásból fakadó kockázatokat, károkat, veszteségeket;
  • kiegyensúlyozzák a vízhiány-víztöbblet egyenetlenségeket;
  • zöldinfrastruktúrával alakítsanak ki pufferzónákat;
  • megismertessék a fenntartható ökoszisztéma-alapú vízgazdálkodást és a tudás, a tapasztalat, a szükséges eszközök megszerzése által növelik a térség alkalmazkodó képességét.

A működő természetes vízmegtartó megoldások megismerésével a magyarországi önkormányzatok képesek lesznek hatékony és természetes módon reagálni a klímaváltozással összefüggő hatásokra. A módszertanok beépíthetőek lesznek a területrendezési tervezési gyakorlatba, illetve helyi szintű környezet-gazdálkodási stratégiákba. A természetes vízmegtartó megoldások javítják a helyi közösségek klímarezisztenciáját és jólétét, továbbá hozzájárulnak a helyi gazdasági kockázatok mérsékléséhez.

Az országban jelenleg öt természetes vízmegtartó megoldás modell (prototípus) kerül megvalósításra. Az öt beavatkozási mintaterület olyan magyarországi településeken található, ahol az éghajlatváltozás hatására felerősített jelenségként a közép-kelet-európai kistelepülésekre jellemző vízkockázatok és települési sérülékenység fokozottan tapasztalhatók.

Az 5 vízmegtartó modell:

Bátya (Bács-Kiskun megye). A beavatkozás során a térségben található kubikgödör vizes élőhelyként kerül helyreállításra kotrással és lankás rézsű kialakításával, amelynek eredményeként nyílt vízfelület jön létre. A tervek szerint a vizes terület több különböző mélységű kisebb medencéből fog állni, biztosítva azt, hogy állandó nyílt vízfelület és sekélyebb élőhely is kialakuljon. A bátyai vízmegtartási projektről korábban az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Püspökszilágy (Pest megye). A település 2-3 évente jelentkező rekord szintű villámárvizei által okozott károkat hivatott csökkenteni. A villámárvíz jelentős talajlehordáshoz vezet, kárt okoz az épületállományban, miközben nyáron a völgyfenék teljesen kiszárad, ami a mezőgazdaságot, az ökoszisztémát és a talajvízkészletet hátrányosan érinti. A projekt célja az árhullámmal lezúduló víz és hordalék visszatartása a felső vízgyűjtőn, mielőtt az elérné az épített környezetet. E célból a vízmosásokban és a Szilágyi-patakban négy fából épített hordalékfogó műtárgy (fenékküszöb) kerül megépítésre.

Ruzsa (Csongrád-Csanád megye). A Duna-Tisza köze átlagos csapadékmennyisége csökken, aminek legfontosabb következménye a talajvízszint süllyedése. A település célja a csapadékvíz helyben tartása, a bel- és külterületeken egyaránt. A vízvisszatartás érdekében a külterületen meglévő csatornahálózatot tervezik a célnak megfelelő módon átalakítani, mely elsősorban a talajvíz-tartalékok visszatöltését szolgálja. Az egyik csatorna mintaterületként a helyi földhasználók közötti innovatív együttműködést fogja szolgálni, mely az időszakos elöntésekkel leginkább érintett földparcellák "zöldítését" segíti elő.

Rákócziújfalu (Jász-Nagykun-Szolnok megye). A régió a Tisza vízgyűjtő-területének középső szakaszán található, az árvíz, a belvíz, az aszály, a hőhullámok és a heves esőzések kockázatának rendkívüli mértékben kitett. A külterületen található csatornahálózat kerül itt is átalakításra a víz megtartására alkalmas műtárgyakkal, illetve egy alacsony fekvésű termőterület helyén 0,6 hektár kiterjedésű vizes élőhely kerül kialakításra hordalék eltávolításával, valamint gát és egy vízmegtartó műtárgy megépítésével.

Tiszatarján (Borsod-Abaúj-Zemplén megye). Az ártér a kiszámíthatatlan, erőteljes áradásoknak, a tartós és egyre gyakoribb aszályoknak, valamint a belvíznek egyaránt rendkívüli mértékben kitett. Ennek érdekében a kubikgödrökkel borított területen állandó, nyílt vízfelületeket fognak létrehozni, amelyek egymással összekapcsolt módon fognak működni. A talajvízbe beszivárogva a mezőgazdaság számára természetes vízellátást fognak biztosítani, illetve a vízvisszatartó létesítmények a belvíz befogadására is alkalmasak lesznek. Emellett szaporodó- és búvóhelyként, illetve táplálkozóhelyként szolgálnak majd a vízimadarak, a kétéltűek és a legelő állatállomány számára. Helyi ökoturizmus fejlesztése érdekében a helyreállított ártérben, a vizes élőhelyen és a kis tórendszer környékén látogató ösvény kerül kialakításra.

A projektek részletesebb leírása és a hozzájuk tartozó illusztrációk ezen a linken találhatóak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?