Rossz hírek érkeztek az idei termésátlagokról: erre senki sem számított

Rossz hírek érkeztek az idei termésátlagokról: erre senki sem számított

MTI
Ha marad a kedvező időjárás, akkor a hét végén, a jövő hét elején folytatódhatnak a betakarítási és vetési munkálatok, amelyeket a múlt heti esőzés megszakított a szántóföldeken, közölte az MTI-vel Petőházi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari osztályának elnöke.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Petőházi Tamás elmondta, hogy a múlt héten országszerte 45-85 milliméter eső hullott, emiatt az őszi munkák a szántóföldeken leálltak. Kiemelte, hogy azok a gazdálkodók vannak a legnehezebb helyzetben, akiknél a vetésváltásban őszi kalászos következik a kukorica után, ez megközelítőleg 100-150 ezer hektárt érint.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A kukorica-termőterület nagyjából 40%-áról került le a termés, az eddigi termésátlag hektáronként 8,3 tonnát tesz ki, amely hektáronként 1 tonnával marad el a várttól. Főként ott mutatkozik alacsonyabb termés, ahol a tavaszi szárazság miatt egyenetlen volt a növények kelése. A szója-termőterület 75%-án végeztek a gazdák a betakarítással, a termésátlag hektáronként 2,7-2,8 tonna körül alakul, ez szintén alacsonyabb a vártnál. A növény termesztése csak a kiegészítő támogatások mellett jövedelmező.

Petőházi Tamás a vetési munkákról elmondta, hogy az őszi árpa a vetésterület 60%-án, az őszi búza pedig 25%-án került a földekbe. Ez mindkét növény esetében elmarad az ilyenkor megszokottól, különösen az árpánál nagy a csúszás.

A szakember kitért arra is, hogy a terményárak folyamatos növekedést mutatnak a világpiacon. Az Európai Unióban a tonnánként 200 eurós lélektani határ fölé emelkedett a búza ára, a kukorica is drágult, tonnánként 185-189 euróra, ugyanez igaz a repcére is, amelyet jelenleg tonnánként 390-393 eurós áron jegyezenek. Az elnök szerint mindez három tényezőre vezethető vissza:

  • egyrészt a gabonaexportőröknél az átlagosnál kisebb volt a termés, így csökkent a búza és a kukorica kínálata a világpiacon;
  • másrészt a főbb gabonaimportőr országok - a koronavírus-járvány miatti elővigyázatosságból - előrehozták vásárlásaikat, bővült a kereslet;
  • harmadrészt pedig az Egyesült Államok és Kína között enyhül a kereskedelmi háború, az ázsiai ország rekordmennyiségű kukorica vásárlásába kezdett.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?