Koronavírus: a járvány alatt is fontos a termelői együttműködések erősítése

Koronavírus: a járvány alatt is fontos a termelői együttműködések erősítése

agrarszektor.hu
A Kárpát-medence természetes egységének egyik alapja a gazdaság, és azon belül az agrárium fellendítése. A jövőben a gazdák számára egyre fontosabbá válik a termelői együttműködések erősítése, hangsúlyozta Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a külhoni magyar agrárszervezetek és vállalkozók bevonásával megtartott Kárpát-haza gazdasági videókonferencián.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A helyettes államtitkár elmondta, hogy az Agrárminisztérium olyan nemzetpolitikát folytat, amelynek középpontjában a nemzetben való gondolkodás és cselekvés áll, alapvető cél a külhoni magyarság szülőföldön való megtartása, gyarapodása. Belánszky-Demkó Zsolt hozzátette, a fő irány a nemzedékváltás, agrármodernizáció, termelői szerveződések erősítése, precíziós gazdálkodás, agrárdigitalizáció, öntözésfejlesztés és erdősítés.

Az elmúlt évtizedben az Agrárminisztérium számos olyan komplex programot dolgozott ki, amelyek a magyar gazdák közötti határokon átívelő együttműködést szolgálják. Ilyen például a Kárpát-medencei Falugazdász Program, a gyakornokprogram, az ösztöndíjprogram, a szakképzés támogatása a felnőttek esetében is, valamint a helyi termékek erősítése és a koronavírus-járvány miatt a rövid ellátási láncok kiépítésének támogatása.

Az agrártárca fontos törekvése, hogy a Kárpát-medencén belül szorosabb kapcsolat épüljön ki a helyi vállalkozók - így különösen az agrárvállalkozók között - oly módon, hogy azok egymás beszerzési és felvevő piacai lehessenek. A térségi összefogás által erősíthető a Kárpát-medencei helyi vállalkozók függőleges irányú - az alapanyag termelőtől a feldolgozón és értékesítőn keresztül a fogyasztóig terjedő - integrációja. Ezzel egyidejűleg a kis- és középvállalkozásokat képessé kell tenni a külpiacokon való megjelenésre és helytállásra is.

A Csángó Fesztivál Alapítvány és a Jászsági Menedzser Klub Egyesület által rendezett tanácskozáson Belánszky-Demkó Zsolt úgy fogalmazott, hogy az elkövetkező években fel fog értékelődni az élelmiszertermelés szerepe a nemzetgazdaságokban. Ebben kulcsfontosságú lesz a régiók együttműködése is.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?