Rohamosan romlik a talajok minősége Magyarországon: így állítanák meg a folyamatot

Rohamosan romlik a talajok minősége Magyarországon: így állítanák meg a folyamatot

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja a gazdálkodókat és az agrárszakembereket, hogy dr. Nagy István agrárminiszter elfogadta a Talajvédelmi Cselekvési Tervben szereplő, gazdálkodókat segítő stratégiai célok megvalósítását. Talajaink hosszú távú fenntarthatósága érdekében a Talajvédelmi Cselekvési Terv három stratégiai cél elérését tűzte ki, ezek a "hatásos talajvédelem", a "talajvédelmet megújító tevékenységek" és a "modern alapinfrastruktúra kialakítása".

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarország világviszonylatban kiemelkedő talajadottságokkal rendelkezik, éppen ezért, ha veszít értékéből, az több negatív következményt von maga után, mint a kevésbé jó talajok állapotromlása - írja a Nébih. Sajnos hazai talajaink állapota nem javul, sőt számos tekintetben romló tendenciák mutatkoznak, ezért a talajvédelem gyakorlata (beleértve a földhasználókat és a hatóságot egyaránt) megújításra szorul. Ennek a megújításnak az alapja a Talajvédelmi Cselekvési Terv, amely összefoglalja, milyen problémák merülnek fel a szakterületet érintően, egyúttal javaslatot is ad a problémák megoldására.

A Talajvédelmi Cselekvési Terv három stratégiai cél elérését tűzte ki:

A "hatásos talajvédelem" célkitűzés intézkedései közé tartozik a Gazdálkodói Talajvédelmi Program bevezetése, valamint a hiteles és erős hatóság kialakítása. A Gazdálkodói Talajvédelmi Program esetében - amint azt a neve is tükrözi - a talajvédelmi tevékenység középpontjában a gazdálkodó áll. A program a földhasználó gazdálkodási céljaival és területi adottságaival összhangban lévő, az adott területre és gazdaságra speciálisan elkészült intézkedéscsomag, amelynek megvalósítása az érvényben lévő jogszabályi kötelezettségekkel összhangban történik. Lényege, hogy minden lehetőséget megad a gazdálkodó számára ahhoz, hogy a saját területei megóvásának középpontjában álljon. A stratégiai cél másik pillére, hogy a hatósági talajvédelemi munkában az engedélyező szerepkör helyett az ellenőrző tevékenységet erősíti meg. A változó környezethez való alkalmazkodás egyik kulcseleme a talajvédelmi szakterület működésében az az átalakulás, hogy az engedélyező, ellenőrző funkció mellett a kapcsolattartó, ismeretátadó, tanácsadó funkció is erősödjön, főként a mezőgazdasági termelést folytatók irányába.

A"talajvédelmet megújító tevékenység"négy intézkedés keretében valósulhat meg:

  • környezetkímélő, a termőföld minőségromlását megelőző, javító technológiák, módszerek kidolgozása, megalapozása, megosztása, 
  • megújított kommunikáció és tájékoztatási kampány, 
  • felkészült szaktanácsadói rendszer, valamint 
  • a képzett gazdálkodó.

A "modern alapinfrastruktúra kialakítása" stratégiai cél egy korszerű technikai és tudásbázis fejlesztését foglalja magában. Ez az alapinfrastruktúra segíthet ugyanis teljesíteni azt a jogos társadalmi elvárást, hogy a gazdálkodók biztonságos, jó minőségű élelmiszereket állítsanak elő, ugyanakkor az élelmiszertermelés során a környezetet fenntartható módon használják.

A teljes dokumentáció az alábbi linken keresztül érhető el: https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/1237425/Talajvedelmi+Cselekvesi+terv.pdf

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vészesen fogy a Föld vízkészlete
Fenntarthatóság

Vészesen fogy a Föld vízkészlete

Magyarország szerencsés adottságainak köszönhetően jó minőségű vízkészletekben gazdag, de fontos lenne megtartani a vizeket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?