Elképesztő mértékben romlik a Föld állapota: drasztikus változtatások kellenek

Elképesztő mértékben romlik a Föld állapota: drasztikus változtatások kellenek

agrarszektor.hu
Az állattenyésztés, a palagáz- és az olajkitermelés is egyre nagyobb szerepet játszik a bolygó felmelegedésében az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) szerint. A szén-dioxid-kibocsátás mérsékelése nem lesz elég ahhoz, hogy meg tudjuk állítani a bolygó felmelegedését, egy másik fontos üvegház hatású gáz, a metán kibocsátását is drasztikusan csökkenteni szükséges szakértők szerint.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az IPCC hamarosan nyilvánosságra hozza következő jelentését, amely azt foglalja össze, mit tudunk a klímaváltozásról és arról, hogy változtatják meg az emberek tettei a bolygót. A jelentésben az is szerepelni fog, hogy milyen közel vagyunk a visszafordíthatatlan változások eléréséhez - írta meg az Infostart a The Guardian értesülései alapján.

A jelentés egyik legfontosabb megállapítása, amelyet majd a döntéshozóknak is meg kell fontolniuk, hogy a metánkibocsátás csökkentése is szükséges. A metán ugyanis a szén-dioxidnál nyolcvanszor nagyobb melegedést okozó potenciállal rendelkezik, rövidebb időt tölt el ugyanakkor a légkörben, mindössze egy évtizedet, majd szén-dioxiddá alakul. Durwood Zaelke, az IPCC szakértője szerint talán a metánkibocsátás csökkentése lesz az egyetlen út, amellyel sikerül megelőzni azt, hogy az iparosodás előtti időkhöz képest másfél foknál többel emelkedjen a Föld átlaghőmérséklete. Efölött az időjárási extremitások gyakorisága nő.

A metánkibocsátás csökkentése a legnagyobb lehetőség a felmelegedés lassítására - mondta a szakértő, aki szerint a politikai döntéshozóknak figyelembe kell venniük az IPCC metánra vonatkozó megállapításait az ENSZ novemberi, Glasgow-ban megrendezendő COP26 éghajlat-változási tárgyalásai előtt.

A COP26-on el kell ismerni ezt a problémát, és azt, hogy valamit tennünk kell ez ügyben

- tette hozzá a Durwood Zaelke.

A metánkibocsátás visszaszorítása ellensúlyozhatja a szén fokozatos kivonásának hatását, ami a COP26 egyik legfontosabb célja, mivel ez a legszennyezőbb fosszilis tüzelőanyag. A szénfelhasználásnak azonban van egy fordított éghajlati hatása: az általa termelt kénrészecskék a napfény egy részének eltérítésével megóvják a Földet a felmelegedéstől. Ennek eredményeképp a szén használatának megszüntetése paradox módon átmeneti melegedést idézhet elő, egészen 2050-ig nem vezet hűléshez ez az intézkedés.

Az éghajlatváltozás olyan, mint egy maraton - versenyben kell maradnunk. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével a következő tíz évben nem fogunk lehűlést elérni, ezen túlmenően az éghajlatváltozás kezelésére való képességünk olyan súlyosan veszélyeztetve lesz, hogy nem leszünk képesek tovább futni. A metán visszaszorítása időt ad nekünk

- fogalmazott Durwood Zaelke.

Műholdas adatok alapján rosszul működtetett orosz olaj- és gázforrások a legnagyobb metánkibocsátók: a gáz kitermelése olyan modern technikákkal is lehetséges, amelyek szinte teljesen kiküszöbölik a véletlenszerű metánkibocsátást. Míg az olyan országok, mint Katar, gondosan ügyelnek a metánra, addig Oroszország, amely a 2015-ös párizsi klímamegállapodásban részt vett, de nem tett nagy erőfeszítéseket a kibocsátás csökkentése érdekében, a leghézagosabb infrastruktúrával rendelkezik.

A szakértő sürgeti a kormányokat, hogy a párizsi megállapodás mellett fontolják meg egy új szerződés kidolgozását, amely a metánra is kiterjedne, és amely előírná az országok számára, hogy jelentősen csökkentsék a gázkibocsátást. Metán a permafroszt olvadása közben is keletkezik, és vannak arra utaló jelek, hogy a szibériai hőhullám növelheti a gáz kibocsátását. A permafroszt olvadásából származó nagymértékű kibocsátás azonban még messze van, míg a mezőgazdaságból és az iparból származó metánkibocsátás már ma is kezelhető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?