Nem sok jót tartogat az októberi időjárás: ez várhat a magyarokra ősszel

Nem sok jót tartogat az októberi időjárás: ez várhat a magyarokra ősszel

agrarszektor.hu
Jelen adatok alapján a szeptember második fele esőt, lehűlést és néhány napos vénasszonyok nyarát tartogat, októberben pedig előre láthatóan 3-5 naponta érkeznek az extrém változások: a komoly hidegbetöréseket jelentős felmelegedések követik majd. Az időjárás életünk számos területét nagy mértékben befolyásolja, teljesen érthető, ha szeretnénk megismerni, mit tartogatnak az előttünk álló hosszabb periódusok.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A meteorológiában létezik ugyan szezonális előrejelzés, ahol a soron következő évszak időjárási tendenciáit próbálják előre jelezni, ám ennek beválási esélye igencsak esetleges. Amennyiben "biztosat" akarunk mondani a nyár időjárásáról, a szakemberek általában csak annyit engednek meg: meleg lesz. Van azonban középút, az utóbbi időben egyre pontosabbak a "középtávú", 46 napra szóló prognózisok, amelyeket az egyik legnagyobb kvalitású meteorológiai szervezet, az ECMWF ad ki. Ezek alapján - ha az ősz egészét még nem is tudjuk áttekinteni - nagyjából október végéig azért elég jól látszanak a folyamatok - írja a 24.hu.

EZ IS ÉRDEKELHET

Szeptember második fele például esős és hűvös lesz, jut pár nap a vénasszonyok nyarára, október pedig hullámvasútnak ígérkezik: 3-5 napos időközönként ugrálunk majd a végletek között. Ebben a hónapban jellemzően gyakran alakulnak ki az óramutató járásával megegyező irányban örvénylő anticiklonok Közép- és Kelet-Európa térségében, amelyek így vagy felettünk, vagy tőlünk keletre helyezkednek el, és kellemesen langyos időjárást hoznak. A levegő már nem melegszik a nyári szintre, sőt egyre hűvösebb, az átvonuló frontokból kevés csapadék hullik - szeptember a legszárazabb hónapok közé tartozik. Októberre pedig már beindulnak a mediterrán ciklonok, egyre többször kell jelentősebb vagy hosszan tartó csapadékra számítani, előkerülnek a téli ruhák, megjelenhetnek a hajnali fagyok.

Megosztott lesz az ősz

Jelenleg még kellemes időnek örvendhetünk az országban, jövő hét végére azonban megjön a hideg is, ezt már egy észak-keleti áramlás hozza a Baltikum felől. Szeptember második fele tehát szöges ellentéte lesz annak, amit most a napokban tapasztalunk, a hőmérséklet csúcsértéke 20-23 fok körül alakul, többször eleredhet az eső, és szelesre fordul az idő. Tulajdonképpen az is kijelenthető, idén szeptember 14-15-én, illetve 18-19-én két lépésben érkezik meg hazánkba az ősz. Vénasszonyok nyara is várható a hónap utolsó hetében mintegy 5-6 napra, amikor is előre láthatóan ismét egy anticiklon teremt csendes, nyugodt körülményeket. Jelen állás szerint épp a hónapforduló idején jön az újabb változás: markáns lehűlés érkezik, sok helyen indulhat a fűtés, a szekrényekből előkerülhetnek a télikabátok.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egy meteorológus szerint a jelenlegi adatok alapján a komoly hidegbetöréseket jelentős felmelegedések követik majd, az utóbbit azért nyilván ne a nyári hőmérsékleti tartományban képzeljük el. 20-25 fokos maximumokról van szó, míg a hideg periódusokban csak 12-17 fokig emelkedik a hőmérséklet, és reggelente már fagyok is lehetnek. Minden jel arra mutat, hogy az előttünk álló hetekben szükségünk lehet még a nyári ruhánkra, aztán fokozatosan egyre rétegesebben kell majd öltöznünk. Az ECMWF középtávú előrejelzéseinek beválási esélye átlag 70%, de egyrészt azért ott van az a "maradék" 30, illetve egyre inkább úgy tűnik, hogy a klímaváltozás hatására megbolondult légkör bármikor képes átírni bármilyen forgatókönyvet.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?