Újabb tüntetés! - Nem tudják elviselni ezt az adót

agrarszektor.hu
Félpályás útlezárással tiltakoznak helyi gazdák a Komárom-Esztergom megyei Súr főutcáján, mert a település képviselő-testülete adót vetett ki a külterületi földekre és erdőkre. A földadó továbbra is hatalmas indulatokat kavar az országban: legutóbb a balmazújvárosi termelők tiltakoztak az új adó ellen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A demonstrálók 11 munkagéppel és 10 személyautóval vonultak föl Súron. Baumann László, a délután négy óráig tartó demonstráció szervezője az MTI-nek elmondta: szántóra aranykoronánként 300 forint az adó, ez hektáronként 4-5 ezer forint többletköltséget jelent a gazdáknak. Az itteni földek kimondottan gyengék és az alacsony termésátlagok mellett az önkormányzat intézkedése miatt versenyhátrányba kerültek - tette hozzá.

Sógorka Miklós független polgármester szerint a földadót kényszerből vetették ki, mert a kötelező önkormányzati feladatok egy részéhez nem kapnak állami finanszírozást és a jelenlegi adók emelését a lakosok szociális helyzete miatt elvetették. "Tekintettel voltunk az adót fizetők anyagi lehetőségeire, így az 50 aranykorona alatti kisbirtokosok évi 15 ezer forintos adójának megfizetésétől eltekintettünk.

A nagyobb birtokokra kivetett adót az önkormányzat igazságosnak tartja és a tiltakozás ellenére sem vonja vissza" - jelentette ki a polgármester, hozzátéve, hogy a megalkotott rendeletet a kormányhivatal törvényesnek találta. Az 1300 lakosú település költségvetése 100 millió forint, ennek fele állami támogatás. Az iparűzési adó 8 millió forint, a földadóból 5-6 millió forintos bevételre számítanak.

A súri nem az első demonstráció a földadó miatt, hiszen januárban Balmazújvárosban vonultak az utakra a gazdák. Időközben Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter arra szólította fel az önkormányzatokat, hogy vonják vissza földadóról szóló rendeleteiket. Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke viszont az agrárszektor.hu-nak elmondta, hogy a miniszteri felszólítás csak kérésnek tekinthető, amelynek jogi következményei nincsenek, ezért az önkormányzatok nem vonják vissza földadóról szóló rendeleteiket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31