Nem kegyelmeznek: brutálisan növelik ezt a járulékot

agrarszektor.hu
Csaknem hétszeresére, 750 forintról 5000 forintra növelte a mezőőri járulék hektáronkénti éves összegét a balmazújvárosi önkormányzat. A döntést sokan összefüggésbe hozzák azzal, hogy a Kúria a közelmúltban megsemmisítette azt a rendeletet, amellyel az önkormányzat tavaly földadóként elhíresült települési adót vetett ki. Veres Margit polgármester szerint viszont a két ügy között nincs összefüggés.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a Kúria a közelmúltban megsemmisítette Balmazújváros földadóként elhíresült, települési adóról szóló önkormányzati rendeletét. Ezt követően a mezőőri járulékot a korábbi hektáronkénti 750 forintról 5 000 forintra emelte az önkormányzat, amely csaknem hétszeres növekedést jelent. A település polgármestere Veres Margit megkeresésünkre elmondta, hogy a mezőőri járulék emelésének és a Kúria döntésének nincs köze egymáshoz, és az emelésre azért most került sor, mert évvége van és a jövő évi döntések az évnek erre a szakára esnek.

Itt komoly ellentmondásokról beszélnek

A város vezetője a Kúria döntése kapcsán elmondta, hogy álláspontja szerint jogértelmezési ellentmondás van, hiszen az adó ellenszolgáltatás nélkül beszedett összeget jelent, míg a mezőőri járuléknál a gazdálkodók kapnak ellenszolgáltatást, a Kúria mégis köztehernek minősítette azt. Továbbá különbség van a mezőőri járulék és a települési adó között, hiszen a földadó a földtulajdonosakat terhelte, addig a mezőőri járulékot alapvetően a földhasználónak kell megfizetnie.

A járulék durva becslések szerint Balmazújvároson 8 000 hektár szántó területet érint, így ez éves szinten több tíz millió forintot jelent majd az önkormányzati kasszában. A szántóterületeken túlmenően van még a település határában legelő és zártkert is, ami után szintén fizetni kell.

Le kellene fülelni a tolvajokat

A járulékból befolyt összegeket a helyi rendelet értelmében meghatározott célra kell fordítani. A mezőőri járulékról szóló önkormányzati rendelet meghatározza a jogszabály célját és ezáltal deklarálja, hogy a célt a gazdálkodók terményeinek megőrzése és a lopások tettenérése kell, hogy jelentse.

Mint ismert, az év elején Balmazújvárosban is tüntettek a gazdák a földadó bevezetése ellen, illetve azt szerették volna elérni, hogy a települési adóból befolyó összegnek legalább egy részét a külterületi dűlőutak karbantartására fordítsa az önkormányzat. Veres Margit a Kúria döntése kapcsán kiemelte, hogy a törvénykező testület a balmazújvárosi települési adó rendeletet ez év végével semmisítette meg, így az eddig beszedett települési adót az önkormányzat jogszerűen és törvényesen szedte/szedi be. Elmondta még, hogy egyébként a gazdálkodók többsége önként be is fizette azt.

Régóta van mezőőri járulék

Balmazújvárosban a mezőőri járulék nem a közelmúlt szüleménye, hiszen az már hosszú évek óta létezik a településen. A mezőőrségről és a mezőőri járulékról szóló rendeletet még 1999 ben fogadták el és még ebben az évben hatályba is lépett. Azóta az összeget több ízben emelték, hiszen 1999-ben még csak 300 Ft/ha/év volt a járulék mértéke, míg 2015-ben már több mint duplája volt ez az összeg. Noha a mezőőri járulék megduplázódásához a korábbi gyakorlat szerint több mint tíz év kellett, most a növekmény rövid időn belül hétszeres, amire még nem volt példa.

A helyi mezőőri szolgáltatás színvonalát tekintve a vélemények többfélék. Vannak, akik szerint csak elvétve lehet találkozni mezőőrökkel, de van, aki nem panaszkodik rájuk. A település vezetője maga is elismerte, hogy több esetben is voltak panaszok a mezőőri szolgálat színvonalára.

Lesz-e javulás?

Felvetődik a kérdés, hogy a hétszeresére emelt járulék összege milyen mértékű javulást jelent a szolgáltatás színvonalában. Évi 40-50 millió forintból a mezőőrségi területeken elkövetett vagyon elleni cselekményeket akár teljesen meg is lehetne szüntetni.

Mit lépnek más önkormányzatok?
Eddig az önkormányzatok kis részénél merült fel, hogy települési adóként "földadót" vezetnek be. Egyelőre kérdéses, hogy a balmazújvárosi rendelet megsemmisítéséről szóló Kúria-döntés miként befolyásolja majd a további önkormányzati terveket, illetve - a balmazújvárosi példa nyomán - más településeken is inkább a mezőőri járulék emelése mellett döntenek-e.

Veres Margit polgármester a járulék emelésével egyidejűleg a szolgáltatás színvonalának emelését tűzte ki célul. Az, hogy konkrétan milyen típusú intézkedéseket fognak bevezetni a mezőőrség javításának érdekében, még kidolgozás alatt áll, de terveik között szerepel, hogy a mezőőröket eszközökkel lássák el, amivel ki tudnak menni a területekre, valamint felvetődött ötletként a mezőőrök nyomon követhetősége is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03