Hektáronként 100 ezres veszteség: miről lehet felismerni a hamisított vetőmagot?

agrarszektor.hu
A mostani árakkal számolva akár százezer forintot is lehet veszíteni egy hektáron, amennyiben a gazda a hamisított vetőmagvak neppereinek áldozataként nem ellenőrzött vetőmagot használ. Nem véletlen, hogy immáron második alkalommal indít kampányt a hamisított kukorica és napraforgó vetőmagok ellen a Vetőmag Szövetség és Terméktanács.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Úgy tűnik, évek óta jó üzlet a kukorica és napraforgó vetőmag hamisításával és azok forgalmazásával foglalkozni. A csalók és nepperek azt próbálják kihasználni, hogy a kevés tőkével rendelkező gazdálkodók próbálnak ott spórolni, ahol tudnak. Ezért kínálják a vetőmagot - mármint a hamisat - féláron piacokon, teherautókról, csomagtartókból. Ez az első komolyan veendő jel, mely arra utal, hogy valószínűleg hamisított vetőmaggal akadt dolguk a termelőknek.

2010-ben a Vetőmag Szövetség és Terméktanács (VSzT) kampányt indított a hamisított vetőmagok ellen. Igyekeztek - az MgSzH-val együttműködve - minden érintett kisebb és nagyobb gazdálkodóhoz eljuttatni tájékoztatásukat arról, hogy miként lehet felismerni a hamisítványokat.

A VSzT az idén is folytatja a figyelemfelkeltő munkát, mellyel a köztestület is igyekszik hozzájárulni a kampány sikeréhez. Annál is inkább, mert a mai árakkal számolva a hamisítványt használók akár 100 ezer forinttól is eleshetnek hektáronként, ugyanis a fémzárolt, ellenőrzött szaporítóanyaggal szemben a hamisítványok akár 40-60, sőt 100 százalékos terméskiesést is okozhatnak. Utóbbi eset is előfordulhat, amennyiben a vetőmag egyszerűen nem kel ki, vagy nem hoz termést!

De miként is lehet felismerni a hamisított vetőmagot?

A hamisított vetőmagot akár teherautóról nagy tételben is árusíthatják, vagy kisebb vásárokon, piacokon "csomagtartóból" kínálják. A hamisított vetőmagot az ellenőrzött vetőmag piaci áránál olcsóbban ajánlják, esetleg akciós, vagy megmaradt tételként tüntetik fel. A cégjelzéssel ellátott zsákok megtévesztésig hasonlíthatnak az eredetihez, de a hamis címke könnyen eltéphető és a fémzárszám és/vagy a címkesorszám is hibás, nem a címkén szereplő hibridet és vetőmagtételt azonosítja.

A címke anyaga és tartalma is árulkodik a hamisításról! A Magyar Agrárkamara azt tanácsolja, hogy jól tapogassák, nézzék meg a címkéket! Azok ugyanis téphetetlen anyagból készülnek, egyedi nyilvántartásúak, sorszámozottak, - az öntapadó típusok kivételével - vízjellel ellátottak, kitöltésük számítógéppel történik. Minden egyes zsáknak, csomagolási egységnek külön azonosító száma van. A hamisítók jó ha tudják, hogy a címkehamisítás okirat hamisításnak minősül!!

Milyen kárt okozhat a hamis vetőmag használata?

Hibridnövények esetében a termény (F2 generáció) visszavetése jelentős terméscsökkenést eredményez. Hamis vetőmag esetén a zsákban gyakran töredezett, csíraképtelen mag található, ez tovább növeli a veszteségeket. A csávázás hiánya tovább rontja annak az esélyét, hogy az elvetett mag kicsírázzon, a kezdeti fejlődése megfelelő legyen, s a fertőzések következtében egészséges termést hozzon.

A genetikai, csírázóképesség és növényvédelmi problémák egyaránt termésveszteséget okoznak, ami együttesen akár a 100%-ot is elérheti. Hamis vetőmag használatával a gazda több kárt okoz magának, mint amennyit megtakarít az "olcsóbb vetőmaggal"!

Mit tehet a gazdálkodó, ha a hamis vetőmag vásárlást el akarja kerülni?

Szakmai körökben ismert, megbízható kereskedőtől kell vetőmagot vennie, továbbá kérjen számlát a vetőmagról, mely tartalmazza a vásárolt mag fémzárszámát is, hiszen csak annak segítségével tudja a későbbi vitás esetekben bizonyítani a vetőmag származását!

Amennyiben valaki gyanús esettel, vetőmaggal találkozik, akkor értesítse az illetékes Megyei Kormányhivatal, Növény és Talajvédelmi Igazgatóságának Vetőmag és Szaporítóanyag Felügyeleti Osztályát, vagy a 06-1/336-9000 telefonszámon a központot, illetve Vetőmag Szövetséget (06-1/332-5755). A Kormányhivatalnál telefonon, illetveahonlapon online módon is lekérdezhető a fémzárszám, és a címkesorszám, amely alapján ellenőrizhető a vetőmag eredetisége.

Figyelmeztetés! Az MgSzH oldalán elérhető adatbázis link a fémzárszám, címkesorszám, és a címke dátuma alapján megmutatja a kérdéses tétel faj-fajta adatait. - A program az OMMI és MgSzH által címkézett tételeket tartalmazza 2004. 07. 01-től folyamatosan, valamint a kiadott ISTA bizonyítványokat 2010. 08. 20-tól. Nem magyar tételek adatait a rendszer nem tárolja.

Amennyiben valaki utólag jön rá, hogy hamisítványt vett, akkor Hatósági Jegyzőkönyvet kell felvenni, mely elengedhetetlen a későbbi bizonyításhoz - áll a közleményben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?