Új cukorgyára lehet Magyarországnak?

agrarszektor.hu
A kapuvári gazdák azt tervezik, hogy cukorrépát termesztenek, és szövetkezeti cukorgyárat nyitnak, tarthatatlannak érzik ugyanis, hogy importálnunk kell a cukrot. A Cukor Terméktanács támogatná a tervet, ám közben buktatókra figyelmeztet. Az Európai Unióban három év múlva újratárgyalják a cukorkvótákat, akkor kiderül, Magyarország növelheti-e jelenlegi termelését. A kormány kivizsgálná, az elmúlt években miért mentek tönkre a hazai gyárak - hangzott el a Kossuth Rádió Krónika című műsorában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az EU-ban 1968 óta fennálló kvótarendszernek egyre több az ellenzője. Az unió bizottsága által előterjesztett agrártámogatási reformtervek szerint, nincs szó ugyan a kvóták eltörléséről, de van esély az engedélyezett mennyiségek bővítésére.


Magyarországon ez azt jelenthetné, hogy a korábban tizenhét hazai cukorgyár helyett üzemelő egyetlen üzem, a kaposvári mellett ismét létrejöhetnének cukorgyárak. Ezt tervezik kapuvári gazdálkodók is, akik szerint ez több százezer új munkahelyet jelentene. Addig is van esély azonban a hazai cukorárak csökkenésére.


Hétmilliárd forintos fejlesztésbe kezd a jelenleg egyetlen hazai cukorgyár, a kaposvári. Hájos László vezérigazgató-helyettes azt mondta, a világ első cukorgyára szeretnének lenni, amelyik már 2013-ban sem vásárol semmilyen energiát, mert mindet maga állítja elő, és kibővítenék a gyárat nyerscukor finomítóval.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58