Ugrott Orbánék kiváló energetikai besorolású ócsai telepe

agrarszektor.hu
Habár fél évvel ezelőtt a kormány a lehető leginkább energiatakarékos megoldással tervezte a bedőlt devizahitelesek házainak felépítését Ócsán, most úgy tűnik, a megvalósítás elmarad, illetve változik - írja a hvg.hu.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egy szerdán megjelent kormányrendelet-módosítás szerint ugyanis a kabinet azzal egészíti ki az épületek energetikai besorolását előíró korábbi szabályokat, hogy mégsem kell tanúsítványt kiadni a bedőlt adósok lakhatását biztosító tulajdonosváltás és bérbeadás esetén.

Ezen kívül változás még, hogy nem csak az ócsai telepre, hanem a bedőlt adósok lakásaira sem kell majd energetikai tanúsítványt kiadni. Ezeket amúgy a Nemzeti Eszközkezelő veszi meg a bankoktól.

A fél éves ötlet eredetileg Orbán Viktortól származott, a kabinet pedig augusztusban döntést hozott, miszerint Ócsa-Alsópakony régióban, állami földterületen ötszáz, kiváló energiahatékonyságú, 40-80 négyzetméteres házat épít fel a bajba jutott devizahiteleseknek, ahova megújuló energiára épített fűtést tervezett, energiaerdővel.

A koncepciót aránytalanul költséges mivolta miatt megváltoztatták, hiszen az egy házra jutó átlagos építési költség akár a 30 millió forintot is elérte volna. Szaló Péter, a Belügyminisztériumnak az ócsai telepért felelős helyettes államtitkára elmondta, az A+ besorolás helyett a B besorolás mellett döntöttek, majd hozzátette, a magyar épületek többsége D, illetve annál is rosszabb minősítésű.

A jelenlegi kormányrendelet-módosítással viszont az Ócsára tervezett devizahiteles telep energetikai tanúsítvány hiányában akár gyenge minőségű is lehet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?