170 éves a fröccs

agrarszektor.hu
A legenda szerint Fáy András fóti birtokának présházában, Jedlik Ányos és Vörösmarty Mihály bábáskodása mellett született a fröccs, a Kitchen Budapest mobilalkalmazással készült a jeles évfordulóra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A reformkori értelmiség körében nagy népszerűségnek örvendett Fáy András fóti Öreghegyen található présháza, megfordult itt többek között Kossuth Lajos, Bajza József és Czuczor Gergely is megfordultak itt. A hagyomány szerint egy 1842-ben itt tartott szüreti mulatság során készült az első pohár fröccs, mégpedig a szódavíz feltalálója, Jedlik Ányos ötletének köszönhetően. A nagy sikert arató ital elkeresztelése Vörösmarty Mihály érdeme, aki a "spritzernél" magyarosabb nevet tartott helyénvalónak.

Szőlőt ma már nem találni az Öreghegyen, de a présház még áll, 1970 óta étteremként működik. A különféle fröccsfajták elnevezése, illetve hogy azok milyen arányokat takarnak, sokak előtt még mindig nem ismert, így a Magyar Telekom innovációs laborja, a Kitchen Budapest egy olyan mobilalkalmazással állt elő, mellyel bárki gyorsan pótolhatja eme hiányosságait. Az augusztus óta letölthető ingyenes applikáció nem csak arra derít fényt, mit jelent például a bivalycsók, a távolugrás vagy épp a Krúdy-fröccs, de az egyes italokhoz kapcsolódó történeteket, anekdotákat is elolvashatja a felhasználó. 2013-ra jelentős továbbfejlesztést tervez a Kitchen Budapest, így az alkalmazás közösségi funkciókkal is bővül majd.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 11:27