Traktort venne? - Optimista a miniszter

agrarszektor.hu
Vajon lesznek-e újabb gépvásárlási támogatások?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Várhatóan hat százalékkal növekszik az idén a világ mezőgazdasági géppiaca. Magyarországon a gazdák tavaly 17 százalékkal fordítottak többet új gépek vásárlására, de a géppark átlagéletkora még mindig tíz-tizenöt év. Budapesten megnyitotta kaput a 32. AgromashExpo agrárgép-kiállítás.

A magyar mezőgazdaság megállja a helyét a nemzetközi versenyben, és képes a beruházások, a termelés növelésére - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a 32. AgromashExpo agrárgép-kiállítás megnyitóján. Szerinte ezt az üzenetet közvetíti a rekordérdeklődés is a kiállításon. Ma a magyar agráriumot újra Európa erős mezőgazdaságai között tartják számon, három éve folyamatos a növekedés, és ennek eredményeként évről-évre bővültek a gépvásárlások - fogalmazott a miniszter.


MTI-fotó: Kovács Attila

Az adatok szerint a világ mezőgazdasági géppiaca folyamatosan növekszik, az idei évre 6 százalékos bővülést prognosztizálnak. Magyarországon a mezőgazdasági termelőeszközök kereskedelme 15 százalékkal emelkedett 2013-ban az előző évhez képest, az új gépek vásárlására fordított összeg pedig 17 százalékkal nőtt, tehát az ágazat folyamatosan bővül - emelte ki a miniszter.

Fazekas Sándor az MTI szerint felidézte a Mezőgazdasági Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) felmérését, miszerint a traktorértékesítés tavaly elérte a kétezer darabot, növekszik a nagyobb teljesítményű traktorok iránti igény is. Magyarországon a mezőgazdasági termelésben használt gépek és berendezések átlagos életkora 10-15 év, és a versenyképesség növeléséhez szükség van modern mezőgazdasági gépekre, fejlett hazai mezőgép-iparra - emelte ki.

Több kiállítás is nyílt egyszerre
Az AGROmashEXPO és az AgrárgépShow mellett - ahol 7 pavilonban összesen 270 kiállító mutatkozik be - társkiállításként idén újra megnyílt a Magyar Kert, valamint a Szőlészet és Pincészet szakkiállítás is. Az idei bemutatóra rekordszámú, 40 pályázat érkezett a termékfejlesztési díjpályázatra, melyek közül 14 termék nyert díjat. A hazai termékfejlesztésért járó különdíjat a Natur Agro Hungária Kft. talajkondicionálója kapta. A nemzetközi termékfejlesztési különdíjat a Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft. hibridkukorica vetőmagja érdemelte ki. A kiállítások február elsejéig látogathatóak a Hungexpón.

 

A hazai mezőgépipar termékeinek majdnem 85 százaléka külföldön talál gazdára, a magyar mezőgazdasági gépgyártók szövetségének adatai szerint az ágazat növelte nettó exportőri pozícióját, a mezőgazdasági gépexport növekedése elérte a 2 százalékot. Az ágazat fejlesztésének segítéséhez a korábbi drága hitelekkel szemben több új hitelprogram indult, kedvezőbb feltételekkel. Ezek között a gépberuházásokhoz igénybe vehető növekedési hitelprogram (NHP) és az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogramot emelte ki.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) összesen 85 milliárd forinttal járult hozzá a magyar mezőgazdaság megújításához. Ezen belül a kertészeti gépbeszerzéshez 24 milliárd, az állattartás fejlesztéséhez 35 milliárdot, az élelmiszeripari fejlesztésekhez 25 milliárd forintot, míg a borászati gépbeszerzéshez 1,2 milliárd forint pályázati forrás áll a gazdálkodók rendelkezésére.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?