Bárcsak lenne traktorom! - Folytatódik a géporgia

agrarszektor.hu
Nem is hinné, mennyien vágynak traktorra. Egy több mint 100 milliárdos piac.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A magyarországi mezőgazdasági gépberuházások volumene évről évre nő, 2013-ban elérte a 115 milliárd forintot. A Növekedési Hitelprogram egyértelműen éreztette hatását ebben a szektorban is, ám jelentős új vásárlási volument nem generált, a piaci szereplők most várakozással tekintenek a második körre. Magyarországon még mindig van tere a gépesítettség növelésének: míg Ausztriában évente megközelítőleg 7200 db traktort értékesítenek, addig Magyarországon ez a szám csak kb. 2000-re rúg. A földtörvény, és általában a földhasználattal és az üzemmérettel kapcsolatos korlátok - ahogyan a hazai agrárium minden szegletét - a gépforgalmazási piacot is nagy mértékben befolyásolja. Az idei AGROmashEXPO legnagyobb kiállítójánál jártunk.

2014. január 29. és február 1. között négy kiállítás tölti meg a Hungexpo fedett kiállítási területeit. A több mint 30 ezer négyzetméteres kiállítótéren egy időben rendezték meg az AgrárgépShow, az AGROmashEXPO, a Magyar Kert, valamint a Szőlészet és Pincészet kiállításokat. A négy rendezvény közül a legnagyobb, 23 ezer nm-es területet a mezőgazdasági gépekre specializálódott AgrárgépShow foglalta el, ahol hazai gépforgalmazók és forgalmazott márkák állítottak ki.

A vásár legnagyobb kiállítója az Axiál Kft., amely a teljes D pavilont megtöltve közel 5000 nm-en mutatja be az általa forgalmazott 25 márka 91 gépét, ezek között 30 olyan újdonságot, melyet a nagyközönség most lát először. A vásárhoz kapcsolódó sajtótájékoztatón a vállalat képviselői a hazai mezőgéppiac aktuális helyzetéről és a cég tavalyi eredményeiről beszéltek. Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető előadásának bevezetésében a hazai mezőgazdaságról adott pillanatképet: a tavalyi évben a termés jobb volt a megelőző évek termésmennyiségénél, és az árak - még az emiatt indokoltnál is nagyobb mértékben - drasztikusan csökkentek, így a jövedelmezőség is csökkent - mondta. Egy biztos, a tőke jön be a mezőgazdaságba, és a földek utáni harc alapvetően határozza meg az iparág életét - utalt a mezőgazdaságban zajló világszintű folyamatokra. A hazai mezőgazdaság gépesítettségi szintjét érzékeltetve Harsányi elmondta, hogy míg Ausztriában évente megközelítőleg 7200 db traktort értékesítenek, addig Magyarországon ez a szám csak kb. 2000-re rúg - van tehát még tere a gépesítettség növelésének.


A magyarországi mezőgazdasági gépberuházások volumene 2013-ban elérte a 115 milliárd forintot. A tavalyi évben a Növekedési Hitelprogram egyértelműen éreztette hatását a piacon, ám jelentős új vásárlási volument nem generált. A program a régi hitelek kiváltásával további segítséget jelentett, ez a lehetőség azonban a második körben már nem áll rendelkezésre. A program feltételrendszerének év elejével életbe lépő módosításai lehetőséget adnak a lízingre is, ennek gyakorlati elérhetőségét a termelők egyértelműen várják - beszélt a cég tulajdonos-ügyvezetője a finanszírozási piac aktualitásairól.

Pintér Zsolt, a vállalat ügyvezetője a szektor értékesítési eredményeit meghatározó tényezőkről beszélt. Ezek között kiemelte a gépberuházásokat segítő pályázati lehetőségeket, a földtörvényt, és általában a földhasználattal és üzemmérettel kapcsolatos korlátokat, amelyek nagy mértékben befolyásolják a termelők gépbeszerzési döntéseit. A terméseredmények, illetve az időjárási szélsőségek szintén alapvető hatással vannak az iparág forgalmára.

A bajai központú vállalkozás fennállásának legnagyobb, 59 milliárd forintos nettó forgalmát érte el a 2013-as évben. Ez a szám a megelőző évhez viszonyítva 17%-os forgalomnövekedést jelent. "Az Axiál Kft. megalapítása, 1991 óta a legjobb eredményét érte el, egy olyan évben, amely - néhány áthúzódó támogatástól eltekintve - gyakorlatilag pályázat nélküli év volt - kommentálta a cég eredményeit Pintér. Ez számunkra pozitív visszacsatolás, mert a termelőink megerősödését jelenti, akik már nem feltétlenül tették függővé gépberuházásaikat a pályázatoktól - tette hozzá.

A 2013-as értékesítés legnagyobb része, 33%, az ezt megelőző évhez hasonlóan, az alkatrészüzletághoz köthető. Az új gépértékesítés a forgalom több mint felét tette ki: a gépüzletág, a CLAAS gépüzletág, az építőgép üzletág együttesen 55%-os részesedéssel bír. A további 10 %-on a használtgép üzletág, valamint a szervizüzletág osztozott fele-fele arányban. A cég az általa képviselt három traktormárkából a 80 LE feletti nyugati gyártmányú erőgépek kategóriában 391-et értékesített, mely 31 %-os piaci részesedést jelent. Az országban összesen értékesített 271 darab kombájn közül az Axiál Kft. 135 darabot adott el, amely 51 %-os piaci részesedést jelentett a cég számára. A vásárhoz kapcsolódó hazai és nemzetközi fejlesztések díjazására kiírt Termékverseny Pályázat gépesítés kategóriájában több, a cég által forgalmazott géptípus is nyert.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?