Sem Csányitól, sem Babistól nem ijednek meg Bábolnán

agrarszektor.hu
Csődegyezség után a "New Hollandtól a John Deere-ig" importálna a nagy múltú IKR.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Független gépkereskedőként a "New Hollandtól a John Deere-ig" kíván mezőgazdasági gépeket importálni a bábolnai IKR Kereskedelmi Zrt., amelynek sikerült egyezséget kötnie hitelezőivel a tavaly november óta tartó csődeljárásban. Az egykori agrárintegrátor cég ezzel továbbra is konkurálhat régi-új versenytársaival, hiszen a John Deere gépeket a Csányi Sándor OTP-elnök vezérigazgató érdekkörébe került, szinten agrárintegrációval foglalkozó nádudvari KITE Zrt. forgalmazza, míg a New Holland hivatalos magyarországi márkaképviselete éppen az IKR Zrt.-től került tavaly a cseh multimilliárdos Andrej Babishoz, aki korábban az IKR Zrt. input üzletágait is megszerezte így ő is a magyar agrárintegrátori piacra lépett.

A bábolnai IKR Zrt. nagy nyugat-európai dílerpartnerire támaszkodva, független gépkereskedőként kíván működni a jövőben - nyilatkozta az agrarszektor.hu-nak Szaxon J. Attila, a társaság vezérigazgatója. A cég kedvező áron akar importálni új vagy kevésbé használt - például bemutató célokat szolgált - mezőgazdasági gépeket a "John Deere-től a New Hollandig" több uniós tagországból, így Németországból és Ausztriából - tette hozzá.

Tegnap dőlt el, hogy az IKR Zrt. folytathatja működését, mivel sikerült egyezséget kötnie hitelezőivel a tavaly novemberben indult csődeljárásban. A zálogjoggal rendelkező, banki követelésekre a cég 82,5 százalékos, a nem biztosítottakra 3 százalékos megtérülést garantált.

A csődeljárásban a hitelezők összesen mintegy 8 milliárd forintos igényt jelentettek be, amelyből a banki követelés 6,5 milliárd, a nem biztosított 1,5 milliárdot tett ki. Utóbbiakra a cég már eleve 3 százalékos megtérülést ajánlott, a bankoknak pedig kezdetben 60 százalékot kínált. A 60 százalékos arányt növelte végül 82,5 százalékra, eközben azonban 1,6 milliárd forint banki követelést a nem biztosítottak közé soroltak át. Így a zálogjoggal rendelkező, banki követelésállomány mintegy 5 milliárd forintra csökkent, miközben a nem biztosított követelések 3 milliárdra nőttek.

A csődegyezséggel az IKR Zrt. megúszta a felszámolást, bár a megállapodást még a cégbíróságnak is be kell jegyeznie. Az IKR Zrt. a csődegyezségben rögzített összegeket több ütemben egyenlíti ki 2015. július 31-ig. A megállapodással a céget hitelező három bank - az Erste, a Raiffeisen és a K&H - a megtérülés arány növelése ellenére is milliárdos nagyságrendben bukik, a többi hitelező pedig követelései töredékéhez jut csak hozzá.

Az IKR Zrt. korábban a New Holland mezőgazdasági gépmárka hivatalos forgalmazója volt Magyarországon, de a New Holland tavaly felmondta a céggel kötött szerződést és a márka képviseletét az Andrej Babis cseh multimilliárdoshoz köthető Agrotec Magyarország Kft.-re bízta. A cseh befektető 2012-ben az IKR Zrt. input üzletágait (növényvédő szer, vetőmag, műtrágya és gabonakereskedelmi tevékenységét) is megszerezte, és - IKR Agrár Kft. nevű cégével - belépett a hazai agrárintegrátori piacra is. Az események nyomán az egykor százmilliárd forint feletti éves forgalmú IKR Zrt. kiürült, a megmaradt tevékenységeit pedig a tulajdonosok tavaly több más, jórészt holdingszerűen összefogott cégbe szervezték ki.

Az IKR Zrt. független gépkereskedőként konkurense lehet a szintén agrárintegrátori piacon érdekelt, nádudvari KITE Zrt.-nek, amely tavaly az OTP Bank Nyrt. érdekkörébe került. A Csányi Sándor elnök-vezérigazgató vezette pénzintézet azóta kisebbségi tulajdonossá vált a KITE-ben, amely a John Deere gépeket is forgalmazza. Szaxon J. Attila szerint nincs jogi akadálya annak, hogy az IKR Zrt. márkafüggetlen cégként nagy nyugat-európai dílerpartnereitől szerzzen be és értékesítsen mezőgazdasági gépeket Magyarországon.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?