Nemsokára robotok lepik el a földeket

agrarszektor.hu
Emberszerű robotokkal és önvezető traktorokkal akarják kiváltani a mezőgazdasági munkaerőt Japánban. Ennek oka, hogy a japán farmerek kiöregszenek, de általában nincs, aki átvegye tőlük a termelést.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ahogy világszerte egyre feljebb kúszik a farmerek átlagéletkora, Japán meghozta a döntést: robotok kellenek és önvezető traktorok. Amíg a világ más országaiban attól tartanak az idénymunkások, hogy a betakarító robotok elveszik a kenyerüket, Japánban más a helyzet. Az ENSZ adatai szerint a fejlődő országokban ugyan 60 év a földművesek átlagéletkora, de Afrikában például egyre több fiatal próbál visszatérni a földhöz.

Ezzel szemben ma 67 év a japán farmerek átlagéletkora, és egyre nő azok száma, akik úgy vonulnak vissza a földekről, hogy nincs aki kövesse őket. Így az elmúlt két évtizedben a műveletlenül hagyott terület megkétszereződve elérte a 420 ezer hektárt 2015-re. Ebben a helyzetben az amúgy is jelentős élelmiszer importra szoruló Japán egyre nehezebben tudja biztosítani a kiszámítható élelmiszer ellátást. Ezért Hiroshi Moriyama mezőgazdasági miniszter úgy gondolja: a nyugdíjba vonulókat önvezető traktorokkal és különféle feladatokra specializált robotokkal kell helyettesíteni.

A legfrissebb hírek szerint Japán - ahol egyébként több évtizede folynak emberszerű robotok fejlesztésére vonatkozó kísérletek - az áprilisban kezdődött üzleti évben 4 milliárd jent (36 millió dollárt) szán a farmok automatizálását és 20 különféle robot kifejlesztésére, köztük olyanéra is, amely a túlérett barackokat különíti el a többitől. Takaki Shigemoto a JSCV kutatóközpont szakembere ugyanakkor azt várja a technológiai fejlesztésektől, hogy vonzóvá teszik a mezőgazdaságot a digitális forradalom eredményeit követő fiatal nemzedékek szemében.

Forrás: blog.syngenta.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?