Ez már nem piszkos és olajos szakma - Jönnek az agrárrobotok

agrarszektor.hu
Sokan még mindig azt gondolják, hogy a mezőgazdaság piszkos, olajos szakma, pedig ennek a kornak már vége, hiszen az agráriumban is egyre inkább hódítanak az innovációk. A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (Megfosz) kutatásai szerint a modern technológiák használata fontos szempont a fiatalok pályaválasztásánál is. A szervezet arra számít, hogy a következő időszakban a mezőgazdaságot is meghódítja a robottechnika.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az utóbbi években a legújabb információs technológiák, mint például a robotok, okostelefonok vagy a 3D nyomtatás az agrárvilág mindennapjait is alapjaiban változtatták meg - állapította meg a Megfosz. Manapság egy jól képzett mezőgépész akár egyetlen csúcstechnológiás, multifunkcionális géppel el tudja végezni a szántást, a boronálást, a vetést és akár az aratást is.

A technika fejlődésével a "valóságshow-k hétköznapi hőseivé" 24 órás kamerás megfigyeléssel az állat- és növényállományok váltak. A termés és a talajminőség ellenőrzését pedig a - Magyarországon egyelőre még kevésbé elterjedt - drónokra és a traktorok alján elhelyezett szenzorokra lehet bízni. A mezőgépészek mindössze egy okostelefon vagy laptop segítségével minden részletet nyomon követhetnek, így növelve a termelés hatékonyságát.

MTI-fotó: Bugány János

A Megfosz szerint a mezőgépészek a következő időszakban a high-tech valóságból a robottechnikát adaptálhatják. A közelmúltban több japán vállalat is olyan robotok prototípusait mutatta be, amelyek képesek szín és forma alapján kiválasztani és begyűjteni a termést, amelyet aztán a legközelebbi tározóba szállítanak. Ha esetleg egy alkatrészcserére kerülne a sor, akkor is segítségül hívhatjuk a digitális technológiát a hétköznapi életben a 3D nyomtatásnak köszönhetően.

A technológia fejlődésével a hozzáértő munkaerő iránt is egyre növekszik a kereslet, és a technológiai szempontok a pályaválasztásban is szerepet játszhatnak. A Megfosz is karrier- és képzési programot dolgozott ki, amely a duális - elméleti és gyakorlati - képzésen alapul.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03