Készíts minitraktort és videózd le! - Milliók hódolnak az új divatnak

agrarszektor.hu
Milliós nézettségeket produkálnak a megosztó oldalakon azok a videók, amelyeken traktorok és munkagépek élethű modelljei szántanak, vetnek, aratnak a gondosan előkészített terepasztalokon. A Farming Simulator és a hozzá hasonló virtuális csodák korában - úgy tűnik - a "kézzel fogható" játékok továbbra is jelentős érdeklődést vonzanak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A modellezés elvesztette magányos jellegét, de a rajongók már rég nem szakkörökön vagy klubokban, hanem webes fórumokon és videókon osztják meg egymással tapasztalataikat. Miniatűr traktorokat és munkagépeket, liliputi farmokat építenek, aztán 5-10 perces filmeket készítenek a működésükről, hogy a hasonló érdeklődésű társaikat szórakoztassák velük. Több száz videó már a milliós nézettséget is meghaladta, vagyis népszerűségük a zenei előadók klipjeivel vetekszik. Hogy mi a titkuk? Egyszerűen jó elmerülni ebben a kitalált világban.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2017-es agrárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2017 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

A legnagyobb rajongótábora az 1:32 arányú RC modelleknek van, ahol az RC a rádió-távirányítást (remote control) jelöli. A hívek egyik "prófétája" az ír Oisin O'Conchubhair, akitől elektromérnökként nem idegen ez a világ, és a YouTube-on már 2011 óta jelen van videóival. A rövidke filmek nemcsak szórakoztatnak, de akinek kedve van hozzá, a segítségükkel meg is építheti első modelljét. Vigyázat, a hobbi függőséget okoz, ráadásul nem is olcsó, hiszen a legegyszerűbb szerkezetek 100-200 fontba (vagyis legalább 35-40 ezer forintba) kerülnek, és akkor még nem beszéltünk a terepasztalról és egyéb kiegészítőkről.

Oisin O'Conchubhair szerint nem kell felsőfokú végzettség ahhoz, hogy valaki saját RC traktort építsen, de azért még mindig az a járhatóbb út, ha veszünk egyet a boltban. A legnépszerűbb termékek a SIKU Control32 sorozatba tartoznak, egyrészt kiemelkedő minőségük, másrészt aprólékos pontosságuk miatt. A csúcskategóriás Fendt 939 Vario traktorhoz például kanál és raklapvilla is jár, természetesen a LED-égők is igaziak, a gép pedig képes jobbra-balra indexelni és villogni is. Egyedül az áramforrásként szolgáló három darab AAA elem nem tartozik a csomaghoz…

A SIKU márkát birtokló Sieper GmbH egyébként 1921 óta gyárt gyerekjátékokat a nyugat-németországi Lüdenscheidben, és ma már 850 dolgozót alkalmaz. Az öntött fémből készülő, 2.4 GHz-es technológiát alkalmazó távirányítós modelljei nemcsak azért kedveltek, mert tökéletesen élethűek, de akár a végtelenségig bővíthetők is. A rajongók terepasztalokat készítenek, hogy bemutathassák, mire képesek a játékszereik, sőt a legelvakultabb hívek még traktorhúzó versenyeken is összemérik kedvenceik erejét.

Így néz ki egy modellezett gazdaság:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?