Eljutottak addig a gépig, amelyik szinte már lebeg a föld felett

agrarszektor.hu
Egy nemrég kifejlesztett francia gép alighanem elérte azt a határt, amelynél lejjebb már nem lehet menni a talajnyomás tekintetében. Miközben több tonna terhet is képes szállítani, még annyira sem tömöríti a földet, mint egy sétáló ember.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A káros talajtömörödés elkerülése az utóbbi években létfontosságúvá vált a szántóföldi gazdálkodásban. A nagy tömegű gépek taposása némileg csillapítható a gumihevederes járószerkezetek alkalmazásával, ám egy francia cég nem érte be ennyivel. A Cognac környékén működő Hubertrack ugyanis olyan eszközt fejlesztett ki, amely csupán feleakkora nyomást gyakorol a talajra, mint egy felnőtt ember.

A HHTrack100 névre keresztelt gép két, egyenként 55 cm széles gumihevederen fut, amelyek együttesen 2,7 négyzetméteres felületet foglalnak el. Így a talajnyomás mindössze 0,15 kg/cm2, ami egy 85 kg súlyú férfi által produkált értékhez (kb. 0,26 kg/cm2) képest elenyésző, és még az ezen a területen kiemelkedő paraméterekkel (0,46 kg/cm2) rendelkező, 26 tonnás Case IH Quadtrac 620 traktort is bőven lepipálja.

A 4 tonnás francia jármű akár 2 tonna súlyt is képes magával vinni, ám a talajtaposás mértéke még így is elképesztően alacsony, bármelyik, ma használt géphez képest. A HHTrack100 tökéletesen alkalmas vegyszerek vagy műtrágya kiszórására, így ideális segítőtárs lehet a földeken. A meghajtásról egy négyhengeres, 3,6 literes, 100 LE-s Deutz motor gondoskodik, az üzemanyagtankja 100 liter befogadóképességű. A gép magassága 250, a hossza 360, a szélessége pedig 225 centiméter, és hátsó TLT-vel is rendelkezik.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?