Új vetőgéppel lépett piacra a Pöttinger

agrarszektor.hu
Univerzális eszközt kínál a vetésekhez az osztrák Pöttinger. Az AEROSEM PCS Duplex Seed nemcsak a gabonák és aprómagvak földbe juttatására alkalmas pneumatikus szemenkénti vetőgép, de ikersorok is kialakíthatók vele, és ezáltal akár 10 százalék körüli termésnövekedés érhető el.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Duplex Seed vetési rendszer immár a Pöttinger népszerű AEROSEM PCS vetőgépeinél is elérhető. Ezzel a siló- vagy szemes kukorica ikersorokban vethető, amely eljárás jó ideje bizonyította, hogy termésnövelő hatással bír. A magok közötti 30 százalékkal nagyobb tér minden növénynek 70 százalékkal több helyet biztosít, így a gyökerek szabadabban fejlődhetnek. A bécsi BOKU egyetem által 2015-ben elvégzett kísérletek során silókukoricában 11 százalékkal, szemes kukoricában pedig 8 százalékkal többet tudtak betakarítani az ilyen technológiával elvetett növényekből. Tavaly a gépet Magyarországon is próbára tették, és hasonló eredményre jutottak vele.

Nemcsak az elért termésátlag növekedett, de - 10 km/h munkasebesség mellett - 25 százalékkal nagyobb területet tudtak bevetni a géppel egységnyi idő alatt. Az már csak hab volt a tortán, hogy a talajkárosodás mértéke is kisebbnek bizonyult. Az AEROSEM PCS Duplex Seed óriási előnye a kisgazdaságoknál mutatkozik meg leginkább, hiszen nem kell külön gépet vásárolniuk a gabonák, valamint az aprómagvas és kapás növények vetéséhez. Ráadásul a kukorica köztes növény vagy műtrágya egyidejű kijuttatásával is vethető.

A Duplex Seed rendszerrel kialakított ikersorok párjai 12,5 cm-re helyezkednek el egymástól, az ikersorok középvonalainak sortávolsága pedig 75 cm, vagyis a kukorica a hagyományos adapterekkel is betakarítható. Az eltérő vetőmagok közötti váltás is gyorsan megy, ráadásul a szükséges műveletek egy része a fülkében elhelyezett terminálon keresztül oldható meg. Egyszerűen csak be kell állítani a hektáronkénti vagy négyzetméterenkénti magmennyiséget, és a gép ezután folyamatosan ellenőrzi a vetési pontosságot a csoroszlyáknál.

A 2015/2016-os gazdasági évben a Pöttinger 20 százalékkal növelte eladásait a vetőgépek területén. Fontos újításuknak számít a 3-9 m munkaszélességű TERRASEM pneumatikus vetőgépeknél elérhető 510 mm-es hullámos tárcsa, amely 45 mm szélességben és 60 mm mélységben dolgozza át a földet. Ezzel csak minimális mértékben bolygatja meg a talajt, vagyis nem hagy rögöket maga után, így ideális feltételeket teremt a vetéshez. A tárcsák 12,5 cm-es távolsága azt jelenti, hogy a területnek csupán a 36 százalékát műveli meg az eszköz, és ezzel jelentős üzemanyag-megtakarítás érhető el.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?