Fájdalmas drágulás: mélyen zsebbe kell nyúlni a nagy szervizdíjak miatt

agrarszektor.hu
A gazdák egyre hangosabban méltatlankodnak a magas szervizdíjak miatt. Részben igazuk is van, hiszen átlagosan 15-25 százalékos emelkedés következett be öt év alatt. A szolgáltatók ugyanakkor a legkülönfélébb jogcímeken törekszenek legalább némi árcsökkentésre, afféle szépségtapaszként, amíg a termelők észre nem veszik, hogy a sokszor méregdrágán vásárolt gépeiknek a fenntartása is sokba kerül.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szervizdíjak nem feltétlenül változnak minden évben, ám fél évtized alatt így is komoly dráguláson mentek keresztül. A hozzáférhető adatokból az derül ki, hogy az Axiál Kft.-nél például 15-25 százalék körüli díjemelkedés történt 2012 óta, de tételenként jelentős eltérések mutatkoznak. Mindig az kerül a legtöbbe, ha valaki nem gondolkodik előre, és váratlanul mond csődöt a traktorja, kombájnja vagy egyéb munkaeszköze. Murphy törvénye szerint sokszor a szezoncsúcs közepén történik meg a baj, amikor a kárt a kényszerű állásból adódó kiesés is növeli.

Ha csak a nyers számokat nézzük, erőteljes növekedést tapasztalhatunk a szervizdíjaknál. Az Axiál 2012-es, illetve 2015. július 1. óta érvényben lévő tarifáit összehasonlítva általában kétszámjegyű az emelkedés néhány esztendő leforgása alatt. A kötelező szerviz munkaóradíja 6500 forintról 7500-ra ugrott (ez 15 százalékos drágulás), a műhely óradíj pedig 8500-ról 10 900 forintra, ami fájdalmas, 28 százalékos emelkedést jelent.

A legtöbb gazda az eseti szolgáltatástól retteg, ez ugyanis az előre nem tervezett beavatkozásokat, javításokat takarja. Az ügyfél telephelyén, vagy a szántóföldön végzett szerviz óradíja szerződés nélkül ma 14 900 forint, ami az öt évvel ezelőttihez képest (12 600 forint) 18 százalékos növekedés. Ha a partner szerződéssel rendelkezik, az egyedi megállapodás révén kikalkulált ár ennél jóval méltányosabb lehet. Az árak természetesen egyik esetben sem tartalmazzák az áfát.

Ki tudja, hányan engedhetik meg maguknak a szervizmérnöki helyszíni szaktanácsadást, felmérést, ennek munkaóradíja ugyanis 25 000 forint. 2012-höz képest 5000-rel drágult, vagyis 25 százalékkal, pedig ez már addig is a legmagasabb tételek közé tartozott. Nagy veszélyt rejt magában az is, ha valakinek a gépe munkaidőn túl hibásodik meg, ilyenkor ugyanis a normál tarifákat további 3000 forintos munkaóradíj terheli.

Valószínűleg a szolgáltatók is érzik, hogy a gazdák soknak tartják a legtöbb díjszabást, ezért számos területen igyekeznek kedvezményeket érvényesíteni. Elsősorban akkor, ha a partner hosszabb távra leszerződik velük, például átalánydíjassá válik. Az Axiálnál ez átlagosan 25 szervizmunkaóra díját jelenti, viszont lefedheti egy gép teljes éves javítási költségét. Előfordul olyan is, hogy a szolgáltatók még a szezon előtt felkészítési akciót kínálnak a gazdáknak, az Axiálnál például a 10 900 forintos műhely óradíj ilyenkor 8500-ra csökken. A tulajdonos így olcsóbban vizsgáltatja, szerelteti meg a gépét, a szolgáltató pedig leköti a fölös kapacitásait.

Érdekes próbálkozás a Harsányi Zsolt tulajdonába tartozó bajai cégtől az, hogy a három hónapos próbaidejüket töltő szervizes kollégák munkáját lényegében féláron, 7500 forintos munkaóradíjjal elszámolva vehetik igénybe a gazdák. Újdonság a mindössze 1500 forintos gyakornoki óradíj is. Ilyenkor a "profi" szerelő mellé egy szakmai gyakorlaton lévő fiatalt is kérhetünk afféle segédnek, aki lehet, hogy egyelőre nem váltja meg a világot, de legalább a munkavégzés tempója némileg felgyorsul a közreműködése révén.

A szervizköltséget gyakran kiszállási díj is terheli. Az Axiálnál ez öt év alatt 197 forint/km összegről 210-re emelkedett (7 százalékos drágulás). Az Invest Kft.-nél 195 forint szerepel a honlapon, míg az IKR Gépkereskedelmi Kft.-nél 130 forint, igaz, az utóbbinál 3000 forintos állapot-felmérési óradíjjal is találkozhatunk, amit akkor érvényesítenek, ha a leendő ügyfél egy ajánlatkéréshez a saját telephelyén találkozik a szolgáltató képviselőjével.

Az IKR-nél egyébként a kötelező szerviz óradíja lényegesen magasabb (9950 forint) az Axiálénál, az eseti szolgáltatásoké viszont csupán közel harmadannyi (6000 forint). Az Invest a két érték közé lőtte be magát, a 9950 forintos óradíj az előre nem tervezett javításoknál átlagos értéknek mondható. Az ő honlapjukon külön kiemelést kapott a garanciális szerviz, ami azt jelenti, hogy a beüzemeléstől számított egy éven belül, bármilyen hiba esetén a partner elsőbbséget élvez. Ráadásul nem számolnak fel kiszállási és munkaóradíjat, valamint anyagköltséget sem.

Ha már megtörtént a baj, a szakszerű és gyors segítséggel, az állásidő csökkentésével a szervizköltségek kigazdálkodása felgyorsítható. Az Axiál összeállította a gépkezelők "tízparancsolatát" is, amelyet a gazdáknak érdemes betartaniuk, ha minél kevesebb váratlan javítással akarnak szembesülni. A folyadékszintek napi ellenőrzése, a zsírzások elvégzése, a motor tisztán tartása, a szűrők ellenőrzése, illetve a kötelező szervizperiódusok betartása mind hozzájárulhatnak a váratlan kiadások minimalizálásához.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?