Lézerfegyverrel is harcolnak a madárinfluenza ellen

agrarszektor.hu
Lézerfénnyel távol lehet tartani a vadon élő madarakat a baromfitelepektől egy holland fejlesztés eredményei szerint. Így nagyobb eséllyel lehet megelőzni, hogy a madárinfluenza vírusa megfertőzze a haszonállatokat is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A speciális frekvenciájú zöld lézerfény a madarak felé irányítva közeledő fizikai tárgy benyomását kelti, ezért a vadon élő szárnyasok túlélési ösztöneik miatt elrepülnek - áll az Agrosol 2000 Kft. közleményében. Holland fejlesztők szerint e módszerrel a vadmadarakat távol lehet tartani az állattartó telepek közvetlen környezetéből, így nagyobb eséllyel lehet megakadályozni, hogy a madárinfluenza vírusa a baromfitelepekre is bejusson.

A Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint a tavalyi madárinfluenza-járvány Magyarországon mintegy 20 milliárd forintos ágazati kárt okozott, amelyből a közvetlen kár - a leölt és megsemmisített állatok, a takarmányok és az alomanyagok - értéke 11-12 milliárdot tett ki. Ezt tovább növelte a nagyjából kilencmilliárdos közvetett - a vágó-, feldolgozóüzemek leállásából, vagy csökkentett vágásszámból adódó - veszteség.

Emberben is megjelent a madárinfluenza
Idén februárban a hongkongi egészségvédelmi központ elsőként azonosította a H7N4 madárinfluenza vírustörzset embernél. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint ez az ágens az egyik legragályosabb, mivel 2013-ben bukkant fel először Kínában és a múlt év októberéig 1564 olyan embert fertőzött meg, akik a szárnyasokkal vagy a fertőzött környezettel érintkezésben álltak.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?