Világrekord: 8 óra alatt 80 hektárról 800 tonna búzát betakarítani (videó)

agrarszektor.hu
Így döntötte meg egy New Holland kombájn a 8 óra alatt learatott búzamennyiség világrekordját 2014 augusztusában, az Egyesült Királyságban, Lincolnshire-ben. A sikerhez a magas angliai átlaghozamok is hozzájárultak. Az új betakarítási rekordot 9,95 t/ha-os átlaghozamú táblákon érték el, 16,2%-os nedvességtartalom mellett.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A nyolcórás munkanap korábbi betakarítási rekordja kevesebb mint 700 tonna kenyérgabona volt. Az új rekord 2014-ben született, és az angliai  termelési viszonyok is kellettek hozzá. Az Egyesült Királyságban tartják ugyanis az egy hektáron megtermelt búzamennyiség világrekordját is, amit Tim Lamyman állított be a skót határ közelében 2015-ben, és máig nem sikerült túlszárnyalni. A farmer 16,52 tonna átlaghozamot ért el, ami 0,8 tonnával haladta meg a korábbi új-zélandi csúcsot. A 2015. évi, rekordot hozó 400 hektáron a búza bab elővetemény után került a földbe 185 kg/ha magmennyiséggel. Öt gombaölő szeres kezelést kapott ezen a nedves klímán, és 310 kg (!) nitrogént adtak ki egy hektárra négy részletben, amiből kettő kénes lombtrágya volt. A magas nitrogéndózist nemcsak a várt termés, hanem az időjárás is indokolta. Külön mikroelemes levélkezelést is kapott az állomány (mangán, réz, cink, magnézium és bór). A táblát kelés előtt és után is gyomirtották.

Mi vár a magyar agráriumra 2018-ban és azután? Milyen kihívást jelenthet a magyar húsiparban az afrikai sertéspestis? Mennyi támogatást fizetnek ki a Vidékfejlesztési Programban? Mire számíthat a szójaágazat 2018-ban? Mit tartogat a gabona-és takarmánypiac számára az idei év? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

A 2014-es betakarítási rekordot tartó New Holland CR10.90-es kombájn egy csaknem 14 méter széles vágóasztallal dolgozott mintegy 6 km/h-s sebességgel, és a negyedik órában már 416 tonna búzát ürített a pótkocsikra. Még csak 6 és fél órája volt munkában, amikor a korábbi 676 tonnás 8 órás munkarekordot megdöntötte. Végül 80,2 hektárról 10 tonna termést vágott le, a csúcsteljesítménye egyetlen óra alatt 135 tonna búza learatása volt. Végeredményben 797,656 tonna terményt tudott betakarítani a 8 órás munkanap alatt.

Íme a látványos videó:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?