Mekkorát robbant a kertészeti gépbeszerzési boom?

agrarszektor.hu
Az Agroker Holding Zrt. sok évtizedes tapasztalattal rendelkezik a termelők kiszolgálása terén, integrátorként pedig a termény felvásárlásában is részt vesz. Fehérgyarmati regionális központjában jártunk, ahol éppen kertészeti bemutatót tartottak. Megragadtuk az alkalmat arra, hogy Pintér István vezérigazgatóval a termelőket és a kereskedőket érintő kihívásokról beszéljünk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A holding kínálati palettája követi azokat a trendeket, amelyeket részben a szakpolitika, részben az élet diktál. Előbbire példa az unió szerkivonási gyakorlata, amelynek eredményeként elképesztő mértékben megnőtt a biológia termésnövelők, növénykondícionálók forgalma. De ide sorolható az a kormányzati döntés is, amely a kertészeti gépek beruházását tartotta támogatandónak, illetve az öntözést szorgalmazza. Sajnos a pályázatok elbírálási üteme lassú, az öntözés megvalósítását pedig a birtokviszonyok és a bürokrácia is akadályozza. Mindez odavezet, hogy az élénk pályázási kedvet lanyha beruházásmegvalósítás követi, ami megterhelő a gépforgalmazók számára.

Az anyagmozgatás gépei is megjelentek

A megye második legnagyobb agrárvállalkozása 7 évvel ezelőtt indított el az "Agrokerti party" elnevezésű rendezvényt, amelynek intenzív almáskertjük ad otthont. Idén 460-an látogattak ki a térség meghatározó vállalkozásához, hogy megtekinthessék a kertészeti kultúrákhoz javasolt gépi megoldásokat, illetve agrotechnikai újdonságokat. "Ebben a szegmensben az olaszok, a németek és a lengyelek alkotnak igazán jó, a magyar gazdaságokban is hasznosítható gépeket. Nem véletlen, hogy sok olasz szót hallott a gépbemutatóra érkezők között" - erősíti meg benyomásunkat Pintér István. A gépkínálatban a Dragon, a Dante, Orrizonti és a Checchi Magli eszközök dominálnak. A széles palettán a vetés, ültetés, metszés, talajművelés és rakodás gépei egyaránt megtalálhatóak voltak.

Koronametszés: segíti a kézimunkát

"Hadd üljenek fel a fiúk egy traktorra!" - szólal meg egy csapat tinédzser mellett a szakközépiskolai tanár. A szalmakalapos agrokeres kolléga készségesen az egyik géphez vezeti őket. "Már óvodás korban elkezdjük a következő nemzedék megnyerését. Muszáj a fiatalokat egészen a gép közelébe vinni, az oktatásukban részt venni. Enélkül esélyünk sincs elegendő gépkezelő kinevelésére" - magyaráz Pintér István.

A sorköz füvesítése

A figyelmes szemlélő sokat tanulhatott a fasorok végére kihelyezett permetezési naplókból is. A készítmények nagy hányada a mezo- és mikroelemk pótlását szolgálta a menetrendszerűen kiadott gombaölő szerek és a jól időzített rovarölők mellett. "A növények általános kondíciójának javításával sokat tehetünk azért, hogy az egyéb környezeti stresszekkel szemben ellenállóbbá váljanak. Ez különösen fontos egy olyan világban, ahol a védekezésre használható vegyszerek egyik a napról a másikra kivonásra kerülhetnek" - jegyzi meg a vezérigazgató. A lombtrágyák piacán így továbbra is növekedés várható.

Az idei időjárás nem kedvezett a deszikkáló szerek forgalmának, a rovarok ellen azonban intenzíven kellett védekezni.

A gombaölőket megelőző jelleggel - szinte időjárástól függetlenül - kiadják már a gazdák, így ezen a téren nem sokat módosított a cég forgalmán a tavaszi aszály. "Amit az egyik szegmens elvesz, azt megadja a másik. Már csak a kertészeti gépek mielőbbi értékesülését várjuk" - mosolyodik el a cégvezető.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?