Három mezőgép-kereskedő adja el az összes gép 46 százalékát

agrarszektor.hu
Az előző évek mezőgép-értékesítési rekordjai után az idei első negyedévben is tovább bővült a piac a NAIK AKI statisztikai jelentése alapján. A keresletet már egyértelműen a szükségletek és nem a támogatások irányítják. A gazdák elsősorban a korszerű, digitális technológia befogadására alkalmas gépeket keresik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon a gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók37,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket 2019 első negyedévében, az alkatrészekre 11,9 milliárd forintot fordítottak.

Az új mezőgazdasági gépek forgalma 17, az alkatrész-értékesítés 28 százalékkal volt nagyobb a 2018 első negyedévinél.

A géppiaccal párhuzamosan a lízingpiac is tovább erősödött. A Magyar Lízingszövetség adatai szerinta lízingpiaci szegmensek közül az agrárgépek finanszírozásánál az átlagot meghaladó növekedést értek el a cégek. Az első negyedévben a mezőgazdasági gépekhez köthető finanszírozott összeg 39 százalékkal 16,8 milliárd forintra nőtt.

A mezőgazdasági gépértékesítés 66 százalékát 10 cég adta 2019 első három hónapjában.Közülük

a három legnagyobb agrárgép-kereskedő az összes magyarországi mezőgépeladás 46 százalékát bonyolította - ez két százalékponttal több a tavalyi részesedésükhöz képest.

A gazdálkodók továbbra is az erőgépek beszerzésére költötték a legtöbbet, ami a mezőgazdasági gépberuházások értékének 59 százalékát adta. A teljes értékesítésen belül a traktorok 44, a gabonakombájnok 6 százalékos arányt képviseltek. A traktorok között a legnagyobb részarányt az 50-100 LE-s, könnyű, univerzális kategória képviselte.

A mezőgazdasági munkagéppiac hullámzó képet mutatott. A talajművelőeszközök 2019. I. negyedévi forgalma 13 százalékkal haladta meg a 2018. I. negyedévit. A szárzúzókból, rézsűkaszákból 21, a hengerekből 39, a szántóföldi kultivátorokból 15 százalékkal nőtt a kereslet. Ezzel szemben a szőlő- és gyümölcsápolás gépeiből, a tápanyag-kijuttató gépekből és a növényvédelmi gépekből kevesebb volt a vásárlás. A vetőgépek értékesítése 2 százalékkal emelkedett. A bálázógépekből a bázisidőszak szintjén alakult az értékesítés. A mezőgazdasági célú szállító járművek piaca 23 százalékkal maradt el a 2018. I. negyedévitől. Új mezőgazdasági pótkocsikból 36 százalékkal kevesebbet adtak el.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?