Itt a lista: ők most Európa legnagyobb mezőgazdasági gépgyártói

agrarszektor.hu
A traktorgyártókon és a teleszkópos járműgyártókon kívül a francia Terre-net összegyűjtötte Európa legnagyobb mezőgazdasági gépgyártóit. A múlt évben 4,7 milliárd eurós forgalmat bonyolított a kilenc vállalat összesen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mielőtt felsorolnánk a 9 legnagyobb forgalmú európai gépgyártót, teszünk egy kis kitértőt: a piaci várakozások 2019-re optimisták. A mezőgazdaságban a befektetési hajlandóság megmaradt, annak ellenére, hogy a 2018-as szárazság Közép-Európában nem értintette jól a szektort. Néhány exportpiac, a politikai változások és a kereskedelmi háborúk jelentik azokat a bizonytalansági tényezőket, amelyek miatt nehéz megjósolni, milyen évet zárunk - mondta a Terre.net-nek Christian Dreyer, az Amazone igazgatója.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A rendezvényen szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

2018-ban ők a legnagyobb forgalmú gyártók:

Kuhn
A Kuhn-csoport a legnagyobb: 2018 év végére 1 043 millió eurós forgalmuk volt (2017-ben 966 milliós), ami 8%-os növekedést jelent. Egyébként az emelkedés lassulást mutat, az előző években előfordult 13,2%-os bővülés is. Jelenleg is azon dolgoznak, hogy többségbe kerülhessenek az agrárgépek piacán.


Exel
Az Exel-csoportnál a forgalom a 2017/18-as pénzügyi évben 839,1 millió euró volt, 35,1 millió euróval kevesebb az egy évvel korábbihoz képest. A 2016/17-es év különlegesen kimagasló volt a cégnél, a betakarító gépek és a permetezőgépek piacán, Franciaországban. Hozzájuk tartozik a Berthoud, amelyik több mint 100 éve állít elő jó minőségű, nagy pontossággal dolgozó szántóföldi permetezőgépeket, és a Holmer, amely a cukorrépa-betakarítógépeket gyárt.

Krone
Annak ellenére, hogy a mezőgazdasági és ipari gépek piacán nem kis nehézségek tapasztalhatók, a Krone a 2017/18-as kereskedelmi évben rekordot ért el, 2,1 milliárd eurós forgalommal. Ez kicsit magasabb, mint az előző év (1,9 milllárd euró). Globálisan, a 2017/18-as kereskedelmi év folyamán 642,3 millió eurós forgalmat értek el, ami az előző évhez képest 10,2%-os emelkedést jelent. A cégcsoport egyébként mindenfajta gépet gyárt, ami a mezőgazdasághoz szükséges, a digitális kijelzős minikütyüktől az aratógépekig.


Amazone
2018-ban elérték a vállalásaikat, a rendkívül rossz időjárási körülmények ellenére. 481 millió eurós forgalmat hoztak össze, ami 5,3%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

Kverneland
A Kverneland 2014 óta nem kommunikálja a forgalmát, amióta a Kubotát felvásárolták. Akkor 497 millió eurós forgalmuk volt. A Kubota is úgy döntött, hogy nem tárja a nyilvánosság elé az eredményeit, annyit tudunk róluk, hogy a 256 milliárd yen körüli forgalmuk volt Európában.

Horsch
"402 millió eurós forgalommal Horsch Maschinen vállalat új rekordot állított fel" - mondta nemrég Robert Dorsemagen, a Horsch France igazgatója. A rekord egyszerre több tényezőnek köszönhető: a cég beruházásokat hajtott végre szinten minden területen, a gyártástól a kutatás-fejlesztésen át az ügyfélszolgálatig.


Lemken
2018-ban a családi cég 380 milliós forgalmat ért el, ami 6%-os növekedés az előző évhez képest. A vállalat szinte mindenféle gépet gyárt, a permetező gépektől az aratógépekig.

Pöttinger
Szintén családi cégként az osztrák Pöttinger rekordot ért el, 354 millió eurós forgalommal a 2017/18-as évben, ami 15%-os növekedés az előző évhez képest. A vállalkozás, amellett, hogy mindenféle földmegmunkáló gépet gyárt, maga is folytat mezőgazdasági tevékenységet.

Maschio Gaspardo

2018-ban a Maschio Gaspardo 333 millió eurós forgalmat zárt, ami 15%-os növekedés. Mindezt csak az EU-ne belül érték el. Franciaországban nőtt a forgalmuk a legjobban, 25%-kal.


Väderstad
A svéd cégcsoport, amely Magyarországon is forgalmazza a vető- és talajművelő gépeit, 300 millió eurós forgalmat bonyolított 2018-ban. Ez 10%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A nettó nyereség 11,8 millió euróra rúg.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?