Ez a változás minden permetezőgép használót érint: módosult a rendelet

agrarszektor.hu
A napokban módosult a növényvédelmi tevékenységről szóló rendelet. Az új előírások értelmében a jövőben kötelező lesz a permetezőgépek műszaki állapotának időszakos felülvizsgálata. Az alábbi cikk elsősorban azoknak szól, akik gépvizsgáló állomást üzemeltetnek vagy a jövőben annak indítását tervezik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2009/128/EK irányelv alapján a hivatásos felhasználásban alkalmazott, peszticid kijuttatásához használt berendezéseket és tartozékokat rendszeres időközönként műszaki vizsgálat alá kell vetni - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A vizsga új gép esetében legkésőbb a gyártástól számított ötödik évben, míg használt gépeknél háromévente kötelező. Az előírás alapvetően az árutermelésben és szolgáltatásban használt gépekre vonatkozik.

A fenti irányelv alapján módosított jogszabály (43/2010 FVM rendelet) 35.§-a szerint növényvédelmi gépek felülvizsgálatára az jogosult, aki mezőgazdasági gépészmérnök vagy növényorvos végzettséggel rendelkezik, szerepel a Nébih nyilvántartásában és a Nébih által szervezett alapképzésen, valamint az ötévenkénti továbbképzésen részt vesz, vagy a képzéseken részt vett személyt alkalmaz.

A rendelet 48. § (3) bekezdése átmeneti rendelkezéseket tartalmaz annak érdekében, hogy a növényvédelmi gépek felülvizsgálata mielőbb megkezdődhessen és, hogy a jelenlegi és a jövőbeli felülvizsgálati gyakorlat közötti átmenet zökkenőmentes legyen. Eszerint növényvédelmi gépek műszaki felülvizsgálatát a kötelező alapképzés, és vizsga hiányában az első alapképzés elindulásáig, de legkésőbb 2019. december 31-éig a már létező felülvizsgáló állomások továbbra is végezhetik, az újak pedig megkezdhetik, amennyiben kérik a Nébih-nél a nyilvántartásba vételüket. A regisztrált vizsgáló állomásokról a Nébih nyilvántartást vezet, melyet honlapján fog közzé tenni.

Fentiek alapján arra kérik azokat a szervezetek, amelyek a jövőben rész kívánnak venni a permetezőgépek műszaki állapotának időszakos felülvizsgálatában, hogy jelentkezzenek a Nébih-nél nyilvántartásba vétel céljából. A felülvizsgálatot végzők alapképzési és továbbképzési tematikáját a Nébih hagyja jóvá. Az alapképzés vizsgával zárul. Az eredményes vizsgáról, továbbképzés esetén a képzésen való részvételről a továbbképzést szervező Nébih tanúsítványt állít ki.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?