Itt a Continental nagy dobása: robothadsereggel hódítanák meg a földeket

agrarszektor.hu
A Continental a hannoveri Agritechnica expón mutatta be a a Contadino névre keresztelt drónjának prototípusát. A teljesen önálló robotot vetési, gyomirtási, permetezési, műtrágyázási és felmérési feladatokra lehet majd használni. A Contadino eszközhordozó drón jelenleg prototípus fázisban létezik, a Continental partnereket keres, hogy 2020-ban piacra lehessen dobni a drón első változatait.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A robot, amit a Continental bemutatott az Agritechnicán egy olyan moduláris mezőgazdasági eszközhordozó drón, amelyet különféle, kis teljesítményt igénylő feladatokra lehet majd használni, mint például a vetés, a gyomirtás, a permetezés, műtrágyázás és a felmérés, ellenőrzés. A különféle feladatok ellátásához a robotot számos eszközzel, szerszámmal lehet majd felszerelni. A Continental szerint ez a moduláris tervezés a robotra szerelhető szerszámok mérete és nyomtávja tekintetében maximális rugalmasságot tesz lehetővé, de a karbantartási munkálatok is könnyen és gyorsan elvégezhetőek lesznek általa.

"A mezőgazdasági dróntechnológia kérdéseiről is szó lesz a siófoki Agrárszektor Konferencián. Tekintse meg a programot és regisztráljon a december 4-5-i eseményre!"

A robotok képesek lesznek flottaként viselkedni, vagyis egyszerre több, egymással együttműködő robot is dolgozhat majd a földeken. A flotta mérete rugalmasan alakítható lesz. A moduláris tervezés jegyében a drónokat a földekre kijuttató szállítóegység töltő- és újratöltő állomásként is fog üzemelni. A Continental szerint ez a robotraj-koncepció hatékony és gördülékeny munkamenetet eredményez majd, bármiféle felesleges állóidő nélkül. A hatékony elektromos motoroknak és az automata újratöltésnek köszönhetően a drónok óramű pontosságú munkavégzésre lesznek képesek. A Contadino rendszer a rovar és gyomirtó szerek, valamint a műtrágya precíz adagolásának és kijuttatásának, vagy a differenciált vetésnek köszönhetően bárki számára lehetővé teszi az okos gazdálkodást, jelentette ki a gyártó.

A robot lézer alapú távérzékelési rendszerrel, radarral, RTK GPS-szel, kamerával és ultrahangos szenzorral lesz felszerelve. Ezeknek köszönhetően precízen érzékeli majd a környezetében levő objektumokat, és képes lesz azonosítani is azokat, valamint képes lesz nyomkövetésre és a GNSS alapú műholdas helyzetmeghatározásának köszönhetően 2 centimétetes pontosságra. A szerszámok nyitott interfészekkel lesznek csatlakoztathatóak a robothoz. Ez egyrészt közvetlen áramellátást biztosít majd a felszerelésnek, valamint hozzáférést enged nekik a szenzorok adataihoz és a felhőalapú kommunikációhoz.

A Continental szerint a drónok kezeléséhez nem lesz szükség emberi felügyeletre. A flottát alkotó robotok közötti felhőalapú kommunikációnak köszönhetően a gazdálkodó a mobileszközein keresztül folyamatosan felügyelheti a munkafolyamatokat, de fizikailag nem kell ott lennie. A hozzá befolyó és automatikusan feldolgozásra, kielemzésre kerülő adatoknak köszönhetően pedig hasznos ötleteket kaphat a termelékenység növelésére is. Összefoglalva, a drónoknak köszönhetően a gazdák újra elkezdhetnek az agronómiával foglalkozni.

A cikk eredeti nyelven a Future Farming oldalán olvasható. A cikkben felhasznált kép- és videóanyag a Continental tulajdonát képezi.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?