Megérkezett a japánok teljesen automata robottraktora: 50 évet kellett rá várni

Megérkezett a japánok teljesen automata robottraktora: 50 évet kellett rá várni

agrarszektor.hu
A Kubota bemutatta a teljesen önálló munkavégzésre is képes, úgynevezett "X tractor" koncepcióját. A mesterséges intelligenciával (AI) és villamosított technológiával készülő "álomtraktor" teljesen önálló lesz, amely a jövő mezőgazdaságának a gyártó általi vízióját jelenti majd.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A különféle adatok, mint például az időjárás és a növekedési ráta ismeretében a mesterséges intelligencia maga fogja eldönteni, mikor milyen műveletekre lesz szükség, amelyeket aztán kellő időben végre is fog tudni hajtani. A Kubota céljai között szerepel a tökéletesen önálló munkavégzés elérése. A traktor által gyűjtött környezeti adatokat egy pillanat alatt meg lehet majd osztani a területen található többi járművel, ezáltal növelhető a központi irányítás hatékonysága, olvasható a Future Farming cikkében.

Az X traktor 100%-ban elektromos meghajtású lesz, amelyet napelemek és egy lítiumion akkumulátor együttes jelenléte fog biztosítani. Ebből kifolyólag a jármű zéró kibocsátással fog rendelkezni, ezzel is csökkentve a környezeti terhelést, jelentette ki a Kubota. A négy hernyótalpas traktor az elképzelés szerint még rizsföldeken és az egyenetlen talajokon is gond nélkül, biztonságosan fogja tudni vezetni magát. A traktor képes lesz változtatni az alakján, hogy a megfelelő szinten tartsa a jármű magasságát. Így az olyan műveleteknél, ahol nagyobb tapadási súrlódásra van szükség, a jármű képes lesz arra, hogy a magassága, így a tömegközéppontja csökkentésével megnövelje a földdel történő érintkezési felületét. Amikor viszont a növények felett kell dolgoznia, a traktor szerkezete megemelhető lesz. A járószerkezeteket közvetlenül meghajtó motoroknak köszönhetően tetszés szerint változtatható lesz a négy hernyótalp fordulatszáma, amely a lehető legkisebb fordulási ívet eredményezi majd a különböző talajtípusokon.

A Kubota az új, futurisztikus modellt egy kiotói mezőgazdasági kiállításon mutatta be. A Kubota pontosan fél évszázaddal ezelőtt, 1970-ben mutatta be az "álomtraktor" első tervezett változatát. A munkaerőhiány és az alacsony gazdálkodási hatékonyság elleni válaszlépésnek az okos mezőgazdaság mielőbbi bevezetése kell lennie, jelentette ki a Kubota.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?