Meglepő megoldást találtak a mezőgazdaságban tomboló munkaerőhiányra a britek

Meglepő megoldást találtak a mezőgazdaságban tomboló munkaerőhiányra a britek

agrarszektor.hu
A brit gazdák számos új, robot alapú és automata rendszert terveznek kipróbálni ebben a szezonban az epret, almát, áfonyát, salátát és brokkolit termelő gazdaságokban. Nagy-Britanniában az agráriumban tapasztalható, egyre növekvő munkaerőhiány orvoslására egy új mezőgazdasági-élelmiszeripari konzorcium jött létre, amely a zöldségek és gyümölcsök betakarítása során alkalmazható robotok és automata megoldások használatát szeretné felgyorsítani.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A konzorcium azt tűzte ki célul maga elé, hogy a 2021-es betakarítási szezonra már folyamatban legyen a megfelelőnek ítélt technológiák sorozatgyártása, és ezek bevethetőek legyenek a földeken. A projektet a brit gazdákat tömörítő National Farmers' Union (NFU), az University of Lincoln, a brit kormány által létrehozott Agricultural Engineering Precision Innovation Centre (Agri-EPI Centre), a The Manufacturing Technology Centre és a Knowledge Transfer Network (KTN) koordinálja, valamint száznál is több élelmiszer-előállító vállalkozás támogatja, tudhattuk meg a FarmingUK cikkéből.

A jelek szerint a koronavírus-járvány és a Brexit által okozott bizonytalanság a jövőben is befolyással lesz a mezőgazdasági idénymunkákra az Egyesült Királyságban. A statisztikák azt mutatják, hogy a szigetországnak évente körülbelül 80 ezer idénymunkásra lenne szüksége ahhoz, hogy a friss zöldséget-gyümölcsöt betakarítsa és a szállításhoz előkészítse.

Idén a koronavírus elleni védekezés miatt elrendelt korlátozásoknak köszönhetően a becslések szerint a fent említett 80 ezer külföldi idénymunkásnak csupán a 30%-a fog idén Nagy-Britanniába utazni és munkát vállalni, a jövőt illetően pedig teljes a bizonytalanság. Az University of Lincoln intézményében tanító Simon Pearson, a mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiák professzora szerint ez komoly zavarokat okozhat több piaci szektorban is, így például a zöldségek és a gyümölcsök betakarítása terén is.

Míg az olyan kezdeményezések, mint a "Pick for Britain" az emberi munkaerő hozzáférhetőségét próbálják javítani, most itt egy remek lehetőség a brit mezőgazdasági-élelmiszeripari szektornak és a technológiai ágazat szereplőinek arra, hogy együttműködve felgyorsítsák a robotika és az automatizálás fejlődését

- mondta Simon Pearson.

A professzor azt is elmondta, hogy Nagy-Britannia számos kiváló szakemberrel rendelkezik a robotika és az automatizálás területén, akik már egy ideje dolgoznak a fennálló helyzet lehetséges megoldásain. A konzorcium azt szeretné, ha ezek közül a működőképes elképzelések minél hamarabb a gyakorlatban is bevethetővé válna.

Ali Capper, az NFU Kertészeti és Burgonya Tanácsának egyik tagja elmondta, hogy ez a konzorcium kiváló kezdeményezés, amelyet már jóval korábban életre kellett volna hívni. A szakember szerint a termelőknek folyamatos kihívást jelent az idénymunkások hozzáférhetősége és ezek alkalmazásának költségei is, ráadásul a helyzetet előbb a Brexit, most pedig a koronavírus-járvány is súlyosbította

Jelenleg a Föld számos országa kénytelen megküzdeni az idénymunkások hiánya okozta nehézségekkel. Örülök neki és büszkévé tesz, hogy létrejött ez a konzorcium és energiát fektet abba, hogy felgyorsítsa a robotikai rendszerek elterjedését a zöldség-gyümölcs ágazatban

- mondta Ali Capper.

És hogyan tervezi a konzorcium kezelni a munkaerőhiányt? Az elmondások szerint a kezdeményezés jelenleg öt területre fókuszálja a figyelmét és az erőforrásait:

  • Az együttműködés ösztönzése a robotikai, a mérnöki és a mezőgazdasági közösségek között.
  • Megfelelő források biztosítása az új koncepciók és prototípusok fejlesztéséhez.
  • A mezőgazdasági-élelmiszeripari szektoron belüli és kívüli szakemberek felvétele, hogy segítsenek a koncepciók kidolgozásában.
  • Az új robotok kipróbálása az önkéntesen jelentkező gazdaságokban.
  • Olyan ipari tervezőmérnökök és gyártók keresése, akik képesek legyártani az elfogadott robotokat és automata rendszereket.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?