Megszólalt a szakember: így vehetik fel a harcot az éghajlatváltozással a gazdák

Megszólalt a szakember: így vehetik fel a harcot az éghajlatváltozással a gazdák

agrarszektor.hu
A precíziós gazdálkodás válik az új normává a mezőgazdaságban, állította a Corteva egyik vezetője. Andreas Huber, a vállalat EMEA-régió Integrált Szántóföldi Tudományok részlegének vezetője az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) webinárján hívta fel a figyelmet a precíziós mezőgazdaság gazdálkodók szempontjából vizsgált előnyeire.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Andreas Huber elmondta, hogy a precíziós mezőgazdaság egyaránt hozzájárul a gazdálkodás jövedelmezőségéhez és a fenntartható mezőgazdasághoz egyaránt. A Corteva Agriscience EMEA-régió Integrált Szántóföldi Tudományok részlegének vezetője erről az EBRD által szervezett "Az adatvezérelt hatékonyság és fenntarthatóság a precíziós mezőgazdaságban" című webináron beszélt, amelyre 2020. november 11-én került sor.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

Andreas Huber kifejtette, hogy a digitális technológiának kulcsszerepe van abban, hogy biztosítani lehessen a globális élelmiszertermelés elvárt növekedését anélkül, hogy növelni kelljen a művelésbe vont földterületek nagyságát a biodiverzitás kárára. Jóllehet, egyre több gazdálkodó alkalmaz precíziós technológiát gazdálkodásának optimalizálására, még mindig tartja magát az a nézet, hogy ez a technológia csak a nagy gazdaságok számára lehet hasznos. A precíziós gazdálkodás segítségével egzakt módon meghatározott inputokkal érhető el a növények hozampotenciáljának maximalizálása, mondta a szakember, hozzátéve, hogy ez biztosítja a stabil termést és csökkenti a mezőgazdaság károsanyag kibocsátását.

A pontosabb növényvédelmi tevékenységek és a precízebb műtrágyázás közvetlen pénzügyi előnyei mellett a növények távmonitorozásával jelentős idő- és munkaerő-megtakarítás érhető el

- jelentette ki Andreas Huber.

A precíziós technológia az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében is fontos szerepet fog játszani a mezőgazdasági területeken. A szakember elmondta, hogy a Corteva a gazdaságok szén-dioxid-egyensúlyának számszerűsítésére szolgáló rendszereket tesztelését kezdte meg a Granular gazdálkodás irányítási szoftverével. Az Egyesült Államokban már több gazda is értékesíthetett karbonkrediteket a szén-dioxid-piacon a negatív CO2-mérlege alapján, amit ezzel a rendszerrel számszerűsítettek.

Andreas Huber hozzátette, hogy különösen fontos továbbfejleszteni ezt a technológiát és a segítségével olyan globális kihívásokra keresni a választ, mint az üvegházhatású gázok kibocsátása, a víz minősége és a biodiverzitás csökkenése. Ahogy fogalmazott, ha a globális hozamok az 1992-es szinten maradtak volna, mostanra több földterületet kellett volna bevonni a termelésbe, hogy kielégítsék az egyre növekvő élelmiszerigényt. Ha nem lett volna technikai fejlődés 1992 óta, további földterületeket kellett volna keresnie az emberiségnek, hogy megtermelje azt a mennyiségű búzát, amit jelenleg elfogyaszt. A technológia segített abban, hogy a mezőgazdaság további expanziója ne menjen a természeti területek rovására, és a következő években újabb lépést kell tenni a mezőgazdaság termelékenységének növelése érdekében.

A Corteva Agriscience ebben az évben tette közzé a 2030-ig szóló Fenntarthatósági Céljait, amelyek a mezőgazdaság alkalmazkodóképességének növelését célozzák. A következő 10 évben a társaság olyan eszközökkel és képzésekkel segíti a gazdálkodókat, amelyek segítenek a hozam stabilizálásában, az inputok optimalizálásában és az éghajlatváltozással szembeni tolerancia javításában. Ugyancsak a stratégia részét képezi a talajegészség, a vízgazdálkodás és a biodiverzitás.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Corteva célkitűzései támogatják és védik az élelmiszer-előállítási rendszerben dolgozókat és a szélesebb értelemben vett mezőgazdasági közösség tagjait. A saját üzleti tevékenységén belül a társaság elkötelezett abban, hogy innovációs erőfeszítéseket tegyen a fenntarthatóság érdekében, kialakítja klímastratégiáját, fenntartható csomagolást használ, és a társaság telephelyein a fenntarthatósági törekvések erősítésére összpontosít.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?