Most érkezett: fel kell készülni arra, hogy drágulni fognak a mezőgazdasági gépek

Most érkezett: fel kell készülni arra, hogy drágulni fognak a mezőgazdasági gépek

agrarszektor.hu
A pandémiának nemcsak az egészségügyre vannak súlyos következményei, hanem mostanra elérte az ipart is. Az elmúlt időszakban jelentős alapanyagár-emelkedést tapasztaltak a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) tagvállalatai, amely következtében megemelkedhetnek a mezőgazdasági gépek árai. A szövetség szerint ezt a kedvezőtlen tendenciát az elkövetkező időszakban várható gépberuházási támogatások valószínűleg enyhíteni fogják, ugyanakkor mivel az áremelkedés hosszútávon fennmaradhat, úgy látják, nem érdemes várni a gépbeszerzésekkel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jelentős alapanyagár-emelkedést tapasztaltak az elmúlt időszakban a MEGFOSZ tagvállalatai - írja közleményében a szövetség. Az acél ára több mint 50 %-kal nőtt, a Kínából szállított konténerek szállítási költsége több mint négyszeresére emelkedett. Ennek hátterében az áll, hogy óriási igény van a távolkeleti logisztikára. Nehezíti a helyzetet, hogy a szállító-kapacitások csökkentek, az alapanyag ellátás akadozik, a szállítmányozók sokszor nem tudják tartani a határidőket, a logisztikai cégek emberhiánnyal küzdenek, a beszállítóknál növekedtek a COVID-dal kapcsolatos kiadások (pl. fertőtlenítő, maszk, stb.), a belföldi szállítási díjak is emelkedtek (pl. a Magyar Posta 8,5%-al emelte az árait vállalati ügyfelei számára). A csomagolóanyagokból (pl. karton doboz) is hiány alakult ki, ami tovább lassítja az ellátási láncot. Ezek a tényezők egész Európában jelentősen drágítják a termelést, a forint árfolyamváltozása pedig további kockázatot jelent a külkereskedelemben.

A kialakult folyamatok sajnos előrevetítik a mezőgazdasági gépek áremelkedését. Ezt a kedvezőtlen tendenciát - remélhetőleg - az elkövetkező időszakban várható gépberuházási támogatások enyhíteni fogják. Nem érdemes azonban várni a gépbeszerzésekkel, mivel az áremelkedés hosszútávon fennmarad  

 - olvasható a MEGFOSZ közleményében.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?